X

Ένταση στην Φιλοσοφική με τον “Ρουβίκωνα”

Άναψαν τα «αίματα» στην Φιλοσοφική. Φοιτητές που πρόσκεινται στον Ρουβίκωνα, απομάκρυναν καθηγητές που περιφρουρούσαν το "στέκι". Κλειστή η σχολή την Πέμπη.

Ant1news

Ένταση για ώρες επικράτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν μέλη του Ρουβίκωνα και υποστηρικτές τους, επιχείρησαν να ανακαταλάβουν τον χώρο, όπου είχαν στήσει το στέκι τους. 

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των Πρυτανικών αρχών ότι το συγκεκριμένο γραφείο επιστρέφει στη διάθεση της σχολής, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει αντιδράσεις για την "έξωση" των μελών της συλλογικότητας. 

Τα πνεύματα οξύνθηκαν εκ νέου μετά τις 13.00 το μεσημέρι όταν φοιτητές που πρόσκεινται στον Ρουβίκωνα, απομάκρυναν τους καθηγητές που περιφρουρούσαν το "στέκι", άνοιξαν την πόρτα και κατέλαβαν την αίθουσα.

Μάλιστα ανάγκασαν τους καθηγητές να μην τραβάνε βίντεο την ώρα της "επιχείρησης".

Σύμφωνα με άτομα που βρίσκονταν από νωρίς στο Πανεπιστήμιο, η ένταση ξεκίνησε περίπου στις 10:00, φοιτητές και άτομα που πρόσκεινται στον Ρουβίκωνα έφτασαν έξω από την αίθουσα 516, όπου ο Ρουβίκωνας είχε προαναγγείλει πως θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη από τις 10:00 μέχρι τη 13:00.

Εκεί βρίσκονταν ήδη καθηγητές που είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα, ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος στα μέλη του Ρουβίκωνα. Στην συνέχεια επικράτησε για αρκετή ώρα λεκτική ένταση ενώ υπήρξαν και κάποια σπρωξίματα, Λίγη ώρα αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν και καθηγητές με την υποστήριξη ορισμένων φοιτητών παρέμειναν στο σημείο συμβολικά μέχρι τις 13:00 όποτε και υπήρχε η λήξη του «ωραρίου λειτουργίας» που είχε ανακοινώσει ο Ρουβίκωνας.

Κλειστή η Φιλοσοφική την Πέμπτη 

Μετά τα σημερινά γεγονότα, οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, αποφάσισαν για την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, τη συμβολική αναστολή λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Σε ανακοίνωσή τους «υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σθεναρή βούλησή τους να μην επιτρέψουν την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση βίας. Κύριο μέλημά τους παραμένει η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής». 

 

Πρυτάνεις: η Πολιτεία να αναλάβει άμεσα και εμπράκτως τις ευθύνες της

Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων εκφράζει την ανησυχία του για τα γεγονότα κατάληψης χώρων στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι «αυτή η εξέλιξη είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα αυθαίρετων και παράνομων ενεργειών κατάληψης δημοσίων χώρων, που αποκλείουν την νόμιμη χρήση τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τέτοιες πρακτικές είναι εντελώς απαράδεκτες νομικά, πολιτικά και ηθικά και θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ως χώρου έρευνας και διδασκαλίας. Ταυτοχρόνως, υπονομεύουν τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες εκπαίδευσης και εξάσκησης των φοιτητών μας και δημιουργούν ευλόγως την εντύπωση ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν προασπίζεται τους χώρους και τις υποδομές που έχουν πληρωθεί από το υστέρημα των πολιτών. Η ανοχή στις ενέργειες αυτές υποδηλώνει αδυναμία υπεράσπισης, όχι μόνο της τάξης και της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας και καλλιεργεί στους νέους τον εθισμό στην αυθαιρεσία και τον εκφοβισμό. Επειδή σε μια συντεταγμένη πολιτεία η αντιμετώπιση έκνομων πράξεων και πράξεων βίας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, επειδή οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως ασύμβατες με την ακαδημαϊκή λειτουργία, επειδή η καλλιέργεια του μίσους και της αυθαιρεσίας είναι ότι πιο ξένο προς την επιστήμη, καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα και εμπράκτως τις ευθύνες της. Σε λίγο θα είναι πολύ αργά». 

ΝΔ: υπεύθυνη για την αποθράσυνση του Ρουβίκωνα η κυβέρνηση 

«Η αποθράσυνση του Ρουβίκωνα που υπονομεύει καθημερινά κάθε έννοια νομιμότητας φτάνοντας στο σημείο να τρομοκρατεί καθηγητές Πανεπιστημίου που αντιστάθηκαν στη βία του, έχει έναν και μόνο υπαίτιο: την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ»μ αναφέρει σε δήλωση του ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και προσθέτει: «Με το δόγμα της ανοχής στις “συλλογικότητες” και τον νόμο Γαβρόγλου για το άσυλο της ανομίας, πλέον όλα επιτρέπονται. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή σε καμία κανονική χώρα».

ΚΙΝΑΛ: Νοσηρή πραγματικότητα η εγκατάσταση του Ρουβίκωνα στην Φιλοσοφική 

«Τα κρούσματα της ασυδοσίας  αυξάνονται με μαθηματική πρόοδο. Ο χώρος των Πανεπιστημίων έχει μετατραπεί σε εργαστήρι ευτελισμού και  ανομίας. Η ανοχή, που επιδεικνύουν οι κυβερνώντες στους διάφορους «Ρουβίκωνες», αντιστρατεύεται και το πανεπιστημιακό άσυλο και το κράτος δικαίου.  Η εγκατάσταση του Ρουβίκωνα στην φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν είναι ανέκδοτο, είναι νοσηρή πραγματικότητα. Η Ελλάδα καθίσταται περίγελος με όσα  τραγελαφικά συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια», αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής Λεωνίδας Γρηγοράκος.