X

“Ιερός πόλεμος” για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις του κλήρου για τις αλλαγές στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. “Λάβρος” ο Μητροπολίτης Πειραιώς. “Στα κάγκελα” οι ιερείς.

Ant1news

Τι κι αν ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για «πρόθεση συμφωνίας και όχι για συμφωνία»; Οι ιερείς και αρκετοί Ιεράρχες έχουν «σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για μεθόδευση, με στόχο την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας, λέγοντας ότι «οι εκκλησίες θα γίνουν ιδιωτικές εταιρείες».

Ηχηρή ήταν και η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, ο οποίος μιλώντας στο ράδιο Κρήτη είπε «Κράτος και Εκκλησία είμαστε ένα. Είμαστε ένας λαός. Αυτό θα πει Ελλάδα, όχι να χωριζόμαστε στα δύο. Δεν θέλουμε τον διχασμό. Η ιστορία μας η παράδοσή μας αυτό μας έχει διδάξει».

«Η Ιεραρχία να απορρίψει την συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνου, αλλιώς θα κατεβούμε στους δρόμους», λένε οι ιερείς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή δηλώνουν προδομένοι, όπως λένε, από κάποιους που αποφάσισαν για εκείνους χωρίς εκείνους.

 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, ζήτησε να καταθέσουν και οι ιερείς τις προτάσεις τους, λέγοντας ότι ανησυχούν για μια σειρά θεμάτων που τους αφορούν, όπως πχ. το Ασφαλιστικό.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1,  προσπάθησε να καθησυχάσει τους ιερείς, οι οποίοι αγωνιούν, σημειώνοντας ότι «οι ιερείς είναι τα χέρια μας και τα πόδια των Μητροπολιτών, δεν θέλουμε να τους κάνουμε κακό…»

Αιφνιδιασμένο από τις εξελίξεις είναι και το Φανάρι. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τις αλλαγές που αφορούν στις μητροπόλεις , οι οποίες ανήκουν στο Οικουμενικό πατριαρχείο, αναφέρουν κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέροντας ότι «όταν ενημερωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, θα ενημερώσει ο Παναγιώτατος την Αγία και Ιερά Σύνοδο, η οποία και θα τοποθετηθεί επ’ αυτών των ζητημάτων».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε πάντως ότι όλα κριθούν από την Ιεραρχία, η οποία θα συγκληθεί το πιθανότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η ένταση κλιμακώνεται. Οι ιερείς έχουν προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα συναντήσεις με του αρχηγούς όλων των κομμάτων.