X

“Εκρηκτική” Ιερά Σύνοδος: αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται η έκτακτη συνεδρίαση. Εκκληση Ιερώνυμου "να μην απαξιωθεί η συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα". Έφυγε και ο Μητροπολίτης Καισαριανής.

Ant1news

Σε εκρηκτικό κλίμα διεξάγεται η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για την συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου.

Απο τους 82 Μητροπολίτες (σημ: ένας εκ των οποίων ειναι ο Αρχιεπίσκοπος), παρόντες ήταν οι 79, καθώς απουσίασαν ο Μητροπολίτης Περιστερίου, ο Μητροπολίτης Πολιανής και Κιλκισίου και ο Μητροπολίτης Λήμνου.

Το κλίμα ήταν τεταμένο απο τις προηγούμενες ημέρες, λόγω των διαφορετικών απόψεων Μητροπολιτών, οι οποίες είχαν δημιουργήσει "εμφυλιοπολεμικό κλίμα" στις τάξεις των Ιεραρχών.

Αμέσως μετά την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος έκανε έκκληση στους Ιεράρχες να μην απαξιωθεί η συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ζήτησε τον λόγο και άρχισε να αναφέρεται στο ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, με τον Αρχιεπίσκοπο να τον διακόπτει και να του απαντά ότι "το θέμα αυτό δεν ειναι της παρούσης" και θα συζητηθεί σε άλλο χρόνο.

Το ύφος και η στάση του Αρχιεπισκόπου εξόργισαν τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο οποίος αποχώρησε απο την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος Σάββατος, ο οποίος ειναι απο τους Ιεράρχες που έχουν εκφράσει τις έντονες διαφωνίες του με την τακτική του Αρχιεπισκόπου, καθώς και για το περιεχόμενο της συμφωνίας του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι "δημιουργεί πολλά νομικά κενά".

 

Πριν να ολοκληρωθεί η Σύνοδος έφυγε και ο Μητροπολίτης Καισαριανής, χωρίς να κάνει δηλώσεις σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε. Ο κ. Δανιήλ θεωρείται ένας από τους μητροπολίτες που τηρούν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και σπάνια προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις για τις θέσεις του εκτός της Ιεραρχίας.

Χαρακτηριστικό της έντασης είναι ότι ο ίδιος κατά την αποχώρησή του επέπληξε δημοσιογράφο όταν τον ρωτούσε για τους λόγους της αποχώρησης λέγοντας «σας παρακαλώ, ανάκριση θα μου κάνετε;».​

Εντονες αντιδράσεις έχει εκφράσει και ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, ο οποίος εκτίμησε ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου δεν θα "περάσει" απο την Ιερά Σύνοδο.

Αμέσως μετά το επεισόδιο Ιερώνυμου - Χρυσόστομου, τον λόγο πήραν ο Μητροπολίτης Πειραιώς και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος.