X

Μαθητική πορεία για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη και αντιφασιστική στην Αθήνα (εικόνες)

Στους δρόμους έχουν βγει σήμερα μαθητές στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Συνεχίζονται οι καταλήψεις.

Ant1news

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται σήμερα η πορεία των μαθητών που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που πληθαίνουν τα υπό κατάληψη σχολεία, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, μία δεύτερη μαθητική πορεία γίνεται στην Αθήνα, με τα παιδιά να διαμαρτύρονται ενάντια στις «εθνικιστικές αντιλήψεις», αντιτιθέμενοι στις καταλήψεις που γίνονται για εθνικά ζητήματα. Το ζήτημα προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή.

Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν σε δύο σημεία της πόλης, στο Λευκό Πύργο και στο Άγαλμα Βενιζέλου και προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

 

 

 

Οι διαμαρτυρόμενοι, που σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι πάνω από 1000, ενώ σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχαν 64 σχολεία από την ανατολική Θεσσαλονίκη και ακόμα τόσα από τη δυτική, διέσχισαν την πόλη κρατώντας πανό, ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

 

 

«Θέλουν να στείλουν μηνύματα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσαν στον Γιώργο Γρηγοριάδη και τον ΑΝΤ1, ενώ σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατηγορίες ότι είναι υποκινούμενοι από εξωσχολικούς ξεκαθάριζαν πως «πρόκειται για αποφάσεις δικές τους δίχως κομματική ή πολιτική παρότρυνση».

Τις τελευταίες δύο βδομάδες έχει ξεκινήσει ένα κύμα καταλήψεων για το ίδιο θέμα, κυρίως, στη βόρεια Ελλάδα, αφού 109 σχολεία τελούν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη, 37 στις Σέρρες, 10 στην Ημαθία, 8 στην Πιερία. Σε αρκετές από αυτές τις πόλεις πραγματοποιήθηκαν επίσης πορείες.

Βίντεο: thestival.gr

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια  

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία, το οποίο διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας», «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».

«Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας» αναφέρει η "Πρωτοβουλία" σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο Facebook, στην οποία σημειώνεται: «Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας, για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».