X

Το ΕΚ ζητά την άρση του άβατου στο Άγιον Όρος

Ant1news

Ψηφίσθηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση του γάλλου ευρωβουλευτή, Φοντέ Σιλά, για την κατάσταση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2002.

Ειδικότερα, η έκθεση η οποία επικεντρώνεται στις συνθήκες σύλληψης και κράτησης, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στο δικαίωμα ασύλου, καθιστά σαφές οτι η κατάσταση στην ΕΕ αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα υπήρξε ιδιαίτερα ανησυχητική το 2002, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιδεινώθηκε αισθητά.

Παράλληλα, με την έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει τις ποινικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 43β του νομοθετικού διατάγματος 2623/1953/Α-268, οι οποίες προβλέπουν ποινή φυλάκισης δύο έως δώδεκα μήνες για τις γυναίκες που παραβαίνουν το άβατο του Αγίου Όρους.

Επαναλαμβάνουν δε το και παλαιότερα εκφρασθέν αίτημά τους για την άρση της απαγόρευσης εισόδου των γυναικών στο Αγιο Ορος.

Σχετικά με τα θέματα της θρησκείας, ζητείται η κατάργηση της νομοθεσίας που ποινικοποιεί τον προσηλυτισμό, καθώς και να επιτραπεί στους μουσουλμάνους να κτίζουν τεμένη.

Σχετικά με τη στρατιωτική θητεία ζητείται η τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας που αφορά τη διάρκεια της εναλλακτικής, μη στρατιωτικής θητείας.

Επίσης, ζητείται από την Ελλάδα να υπογράψει τον ευρωπαϊκό χάρτη για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες και να εφαρμόσει μία πιο ενεργητική πολιτική για την εξάλειψη των ρατσιστικών συμπεριφορών.

Ζητείται τέλος από την Ελλάδα να κυρώσει τη Σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και να τροποποιήσει τη νομοθεσία της που προβλέπει διαφορετική ηλικία συγκατάθεσης για σεξουαλικές σχέσεις ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς οι διατάξεις αυτές εισάγουν διακρίσεις.

Την έκθεση Σιλά καταψήφισε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Μετά την ψηφοφορία ο επικεφαλής κ. Κατηφόρης κατέθεσε στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γραπτή δήλωση αιτιολόγησης της ψήφου στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το Αγιoν Ορος απολαμβάνει ειδικού καθεστώτος το οποίο διασφαλίσθηκε με την Κοινή Δήλωση υπ αριθμ. 4 "περί του Αγίου Όρους" στη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
  • Στο παράρτημα της Τελικής Πράξης της Συνθήκης του Αμστερνταμ υπάρχει δήλωση της Ελλάδας με την οποία υπενθυμίζεται η Κοινή Δήλωση για το Αγιον Ορος που είχε προσαρτηθεί στην Τελική Πράξη της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας.

Ο κ. Κατηφόρης υπενθυμίζει οτι στο φετινό ψήφισμα για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει κάνει σημαντικές προόδους στο σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας λατρείας. Επαινείται για τη δημιουργία ανεξάρτητων υπηρεσιών ελέγχου των δραστηριοτήτων της αστυνομίας και της λειτουργίας των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει τις προσπάθειες των Ελληνικών Αρχών να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ένταξης των Ρομ και αναγνωρίζεται το γεγονός ότι έχουν ληφθεί πολλά θετικά μέτρα για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.