X

Η Αθήνα μου που αγαπώ

Κι όπως ακριβώς το είπε πριν από 3 χρόνια ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, έτσι το λέω κι εγώ! Ζούμε σε μια πανέμορφη πόλη που προσφέρει τα πάντα! Το λέω συχνά πυκνά, θα το αναφέρω και σήμερα: Μην βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο, δείτε το μισογεμάτο!

Ant1news

Χαίρομαι που από την Αθήνα μου εισπράττω «πλούσιες» εικόνες-είτε καλές είτε άσχημες, όσο κόλαση και να μοιάζει, έχει και πολλά υπολείμματα παραδείσου που σε κάνουν να θες να χαθείς στη μαγεία της. Οι καλές εικόνες θα με κάνουν να χαμογελάσω , θα με γεμίσουν με ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας και θα με κάνουν να πω «Θεέ μου σε ευχαριστώ! Πόσο απέραντο γαλάζιο και ήλιο ξόδεψες στη χώρα μου και στην πόλη μου για να μην σε βλέπουμε;! Είμαι πιο τυχερή από άλλους λαούς!».

Οι κακές εικόνες θα με προβληματίσουν, θα με βάλουν σε σκέψη, θα πάρω εμπειρίες και που θα προσπαθήσω να τις μεταφέρω στα παιδιά μου για να τα μάθω αντίστοιχα, να τα προστατεύσω και να γνωρίζουν ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος που δεν είναι και τόσο αγγελικά πλασμένος. Όπως υποστηρίζουν άλλωστε και οι παιδοψυχολόγοι, τα παιδιά δεν πρέπει να τα έχουμε σε ένα ροζ συννεφάκι από το οποίο θα πέσουν απότομα μια μέρα και θα χτυπήσουν. Η διαπαιδαγώγηση τους πρέπει να περιλαμβάνει μαθήματα ζωής από μικρή ηλικία γιατί έτσι είναι πλέον οι εποχές που ζούμε.

Αναλογιστείτε πόσες  γειτονιές της πρωτεύουσας διατηρούν ακόμα έναν αέρα παλιάς Αθήνας. Υπάρχουν παραδοσιακά επαγγέλματα – όπως τσαγκάρης-μοδίστρα-ψαράς-γαλατάς-μπακάλης-επιπλοποιός-ταπετσιέρης-κι όχι απαραίτητα μεγάλα εργαστήρια-αλυσίδες σουπερ μάρκετ-μαγαζιών. Βλέπεις τον επαγγελματία βιοπαλαιστή ο οποίος θα σου χαμογελάσει, θα σε ρωτήσει για εσένα…

Για σκεφτείτε μια όμορφη πρωινή βόλτα στην Πλάκα που τα πλακόστρωτα σοκάκια της καθώς τα ανηφορίζεις μπορείς να πεις ότι θυμίζουν και νησί, στο Εθνικό Πάρκο ή στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με το υπερσύγχρονο και φιλόξενο Μουσείο της Ακρόπολης κάτω από το πολιτιστικό θαύμα- τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης που σε κάνει να αφουγκράζεσαι το αρχαίο πνεύμα;! Η ηρεμία της θέας από το Λυκαβηττό-η παράδοση μας που την βλέπεις με τους τσολιάδες της Προεδρικής Φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη-το «χάζι» στα εμπορικά της Ερμού…

Και φυσικά Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο. Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν αμέτρητα εμπορικά μαγαζιά, διασκέδαση για όλα τα γούστα-καφετέριες-ταβερνάκια-μεζεδοπωλεία-μπαράκια-μουσικές σκηνές-κλαμπ-μπουζούκια- όλα στα πόδια μας! Το παραλιακό μέτωπο με την Ελληνική Κυανή Ακτή, όπως έχει χαρακτηριστεί, το διαμάντι της Μεσογείου που είναι προ των πυλών, τα αμέτρητα χιλιόμετρα παραλίας σε όλη την Αττική…

Και διακοπές να μην μπορεί να φύγει κάποιος, συν Αθηνά και χείρα κίνει, θα περάσει ωραία αν το θέλει πραγματικά να ξεφύγει από την ένταση και τη ρουτίνα της καθημερινότητας!

Και σε ποια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη άλλωστε δεν υπάρχουν προβλήματα; Τι νομίζετε ότι όλα κυλούν ρόδινα και ομαλά στο Λονδίνο-το Παρίσι-τη Μαδρίτη-τη Ρώμη; Εκεί δεν υπάρχει εγκληματικότητα-βρωμιά και δυσωδία-ναρκωτικά; Φυσικά και υπάρχει αλλά οι Έλληνες έχουμε την τάση μόνο να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, να μην αναδεικνύουμε το φιλόξενο χαρακτήρα μας και να μην κοιτάμε πώς θα διορθώσουμε από μόνοι μας όσα  προβλήματα της πόλης μας είναι στο χέρι μας.

Ξεκινήστε από το πιο απλό, σεβαστείτε την Αθήνα μας και συμβάλλετε στην καθαριότητα της!