X

Νονοί και νονές...το Πάσχα έφτασε!

Μην σκέφτεστε μόνο "έξοδα" διαβάζοντας κάτι τέτοιο!

Ant1news

 

Οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους στον καιρό της κρίσης και ξέρουν τι σημαίνει "δυσκολεύομαι να ανταποκριθώ στα βασικά".Το ουσιαστικό είναι το παιδί να αποκτά εμπειρίες με το νονό ή τη νονά, να μιλάνε για το σχολείο, να πηγαίνουν μαζί βόλτες, να πηγαίνουν στην εκκλησία για Θεία Κοινωνία ή στην Ανάσταση. Κι αν δεν γίνεται αυτό λόγω υποχρεώσεων ή απόστασης υπάρχουν και τα τηλέφωνα ή το Διαδίκτυο που εκμηδενίζουν χρόνους και χιλιόμετρα. Η ουσιώδης και με νόημα επικοινωνία μετράει,γιατί η σχέση είναι ιερή, πνευματική και σίγουρα τα υλικά αγαθά δεν είναι πρώτα στη λίστα.

Μια με δυο φορές το χρόνο βέβαια τα παιδιά δικαιούνται να πάρουν ένα δώρο από το νονό τους, με όσα χρήματα μπορούν φυσικά εκείνοι να διαθέσουν. Ένα μικρό παιδί άλλωστε δεν γνωρίζει τι είναι ακριβό και τι φθηνό, γνωρίζει όμως, την έννοια της αγάπης, της προσφοράς και εκτιμούν ότι ο πνευματικός τους γονιός έψαξε και διάλεξε κάτι ξεχωριστό για τα ίδια.

Στη χθεσινή μου βόλτα στη Γλυφάδα, μιλώντας με τη Βάνα, ιδιοκτήτρια καταστήματος με παιδικά είδη ένδυσης κι υπόδησης, το σημαντικότερο, όπως έχει διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια, είναι που βλέπει τους νονούς να πηγαίνουν μαζί με τα παιδιά να ψωνίσουν και βγαίνοντας από το μαγαζί το χαμόγελο έχει ζωγραφιστεί στο προσωπάκι του λιλιπούτειου φίλου ή φίλης! Τα παιδιά άλλωστε δεν πρέπει να χάνουν από νωρίς την αθωότητα τους. Σίγουρα θα πρέπει να έχουν κατανόηση όσο μεγαλώνουν, όχι όμως να βασανίζουν το μυαλουδάκι τους από πολύ μικρή ηλικία με έννοιες σκληρές όπως κρίση, δυσπραγία.

Σε αυτή τη φάση μην ξεχνάτε ότι και τα μαγαζιά έχουν ανάγκη να δουλέψουν, γιατί κι εκεί από πίσω υπάρχουν οικογένειες που θέλουν να γιορτάσουν τη Λαμπρή! Κι όπως μου τόνισε η Βάνα, προκειμένου και να προσελκύσουν καταναλωτές αλλά και να διευκολύνουν τους νονούς, με συγκεκριμένες αγορές δίνουν δώρο χειροποίητες λαμπάδες, γλιτώνοντας τους έτσι από κάποια επιπλέον έξοδα. Ένα σετάκι απλό ανοιξιάτικο-καλοκαιρινό που είναι κυρίως εύχρηστο ξεκινάει περίπου από 20-25 ευρώ, ενώ ένα πιο καλό ντύσιμο για την εκκλησία κυρίως τόσο για αγοράκια όσο και για κοριτσάκια κυμαίνεται μεταξύ 45-60 ευρώ.Τα παπουτσάκια αντίστοιχα είναι στα 23-40 ευρώ.

Η μεγαλύτερη χαρά που σίγουρα έχω κάθε Πάσχα είναι να διαλέξω λαμπάδες για τις βαφτιστήρες μου!Κάθε χρόνο συνειδητοποιώ ακόμα περισσότερο ότι η λαμπάδα δεν είναι υπόθεση απλή ή "ξεπέτα"! Πρέπει να τη διαλέγεις ανάλογα με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του κάθε παιδιού.

Λίγο πιο πάνω από τις γραμμές του τραμ ξετρύπωσα το μαγαζί της Μαίρης, το οποίο πραγματικά ήταν κουκλίστικο.Την παράσταση κλέβουν οι λαμπάδες "τρούφες"αυτές που είναι κερί από πάνω, ενώ από κάτω με κορδονάκια  κρέμεται μια φούντα διακοσμητικό με νεράϊδες-μπαλαρίνες-ιππότες και παιδικούς ήρωες, τα οποία μετά μένουν και μπορούν να τα κρεμάσουν οι γονείς στο παιδικό δωμάτιο. Εντυπωσιακά είναι και τα κεριά γλειφιτζούρια, οι ομπρέλες, οι ζωγραφιστές λαμπάδες με επιπρόσθετα υλικά πάνω τους όπως μαραμπού, πέρλες, τούλι ή χρυσόσκονες. Πιο κλασικές επιλογές τα δεμένα σε λευκό κερί κουκλάκια και κοσμήματα, ενώ για ακόμα μια χρονιά πιο ολοκληρωμένη πρόταση αγοράς για μεγαλύτερα κυρίως παιδιά είναι οι λαμπάδες ασορτί με τα κουτιά τους.

Προσωπικά αυτό που προσπαθώ είναι να προσφέρω στα κορίτσια μου μια λαμπάδα που μετά θα τους μείνει κάτι ως αναμνηστικό. Οι τιμές ενδεικτικά κυμάινονται από 4 ευρώ κι οι χειροποίητες μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 35 ευρώ.

Μην ξεχάσετε τα σοκολατένια αβγά ή λαγούς.

Ζητήστε όμως, κι εσείς από τα βαφτιστήρια σας να σας φτιάξουν μια ζωγραφιά αναμνηστική με ημερομηνία και το όνομα τους πάνω ή να σας προσφέρουν πασχαλινά κουλουράκια και αβγουλάκια που θα τα έχουν βάψει ειδικά για εσάς!

Γιατί και οι νονοί θέλουμε το "δώρο" μας από τα πνευματικά παιδιά μας!