X

Παραολυμπιακοί 2016: Το Ρίο πέρασε στην ιστορία με το κεφάλι ψηλά

Από τους καλύτερους Παραολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών. Σημειώθηκαν 209 παγκόσμια ρεκόρ. 13 μετάλλια κατέκτησε η Ελλάδα.

Ant1news

 

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, ήταν από τους καλύτερους όλων των εποχών, σύμφωνα με την Διεθνή Παραολυμπική Επιτροπή: 209 παγκόσμια ρεκόρ σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των 11 ημερών της διοργάνωσης. Συνολικά, περισσότεροι από 4.300 αθλητές από 159 χώρες διαγωνίστηκαν στους αγώνες, με τα 1.500 μετάλλια να διανέμονται σε αθλητές και αθλήτριες από 82 χώρες σε πέντε ηπείρους. Μία αθλητική γιορτή με 15.000 εθελοντές από 119 χώρες, αλλά και 3.000 υπαλλήλους.

Το κοινό της Βραζιλίας ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες των αθλητών, δείχνοντας ζεστασιά και ενθουσιασμό. Και φυσικά δεν ήταν μόνο οι αθλητές-τριες της Βραζιλίας που βρήκαν έμπνευση και πάθος από τους φιλάθλους.

"Σας ευχαριστώ Βραζιλιάνοι για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες," είπε ο Λίαμ Μαλόουν από την Νέα Ζηλανδία , που κέρδισε το χρυσό στα 400 μ στην κατηγορία T44. Συνολικά, πάνω από 2,1 εκατομμύρια εισιτήρια πωλήθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με τους Βραζιλιάνους να έχουν αγοράσει το 80% από αυτά.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, την τελευταία ημέρα των αγώνων, ο Κάρλος Νουζμάν, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, είπε ότι η εμπειρία ήταν «απίστευτη». Ο Νουζμάν τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες άλλαξαν για πάντα το Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταμόρφωση μιας πόλης κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ τόσο μία πόλη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα,» είπε.

«Ήταν ξεχωριστό για εμένα να βρίσκομαι εδώ,» δήλωσε ο Τατιάνα ΜακΦάντεν, δρομέας με αναπηρικό καροτσάκι, που κέρδισε χρυσά και ασημένια μετάλια.

«Είναι εκπληκτικό, είχαμε ανθρώπους παντού, που μας βοήθησαν γι 'αυτό ήταν εύκολο», τόνισε. «Αυτοί οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι άρτια οργανωμένοι,» δήλωσε ο Ιταλός Αλεξ Ζανάρντι, αθλητής ποδηλασίας δρόμου. «Η ατμόσφαιρα στο χωριό ήταν φανταστική», πρόσθεσε. «Το Ρίο περνά στην ιστορία περήφανο, με το κεφάλι ψηλά,» σημείωσε ο Νουζμάν.

Οι Έλληνες αθλητές βρέθηκαν στο Ρίο με τη στήριξη του Μέγα Χορηγού της ΟΠΑΠ, και ολοκλήρωσαν εχθές την αγωνιστική τους δράση στη διοργάνωση.

Οι διακρίσεις της ελληνικής αποστολής (13 μετάλλια) στο Ρίο έκαναν όλους τους Έλληνες περήφανους, αφού η πιο δυνατή ομάδα έκανε το αδύνατο, δυνατό!