X

Μέχρι που ακούστηκε το μπαμ των S 300;

14 χρόνια είναι πολλά για να αποφασίσεις να πατήσεις ένα κουμπί.

Ant1news

Όταν βέβαια είσαι χώρα του ΝΑΤΟ , σε μια από τις πιο “καυτές” γωνιές του πλανήτη -Βαλκάνια και νοτιοανατολική Μεσόγειο ...γωνία- και το κουμπί που θες να πατήσεις γράφει made in Russia,τα πράγματα περιπλέκονται. Γι΄ αυτό και η πυροδότηση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή δοκιμαστική βολή ενός οπλικού συστήματος. 

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η πυροδότηση των S-300 απαιτούσε εκτός από την ελληνική θέληση και την αποδοχή των δυτικών μας συμμάχων που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τις αγορές ρωσικών όπλων που κάναμε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Και έπρεπε να αλλάξουν πάρα πολλά στη περιοχή για να υπάρξει αυτή η αποδοχή. Και άλλαξαν. 

Πρώτα απ΄ όλα ΗΠΑ και Ρωσία μπορεί να έχουν πολλές διαφωνίες και ανταγωνισμούς ,έχουν περάσει όμως και σε άλλο επίπεδο συνεργασίας και συμφωνιών ειδικά στη περιοχή μας στην οποία η Ουάσινγκτον έχει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια “χάσει τη μπάλα”. Το τελευταίο παράδειγμα του χειρισμού της κρίσης στη Συρία είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει συνεννόηση . 

Την ίδια ώρα όλα έχουν ανατραπεί στο τρίγωνο Τουρκία - Ισραήλ - Ελλάδα. Οι τουρκοισραηλινές σχέσεις έχουν καταρρεύσει και τη θέση τους έχει πάρει ο “άξονας” Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδας ο οποίος αποτελεί το “δρόμο της ενέργειας” που απαιτεί και ισχυρή στρατιωτική συνεργασία. Οι συνεχείς “επισκέψεις” της ισραηλινής αεροπορίας στην Ελλάδα για εκπαίδευση σε σενάρια επιχειρήσεων που προσομοιάζουν μια πιθανή επίθεση στο Ιράν δεν είναι πια μυστικό. Και σ΄ αυτές όπως λένε οι πληροφορίες οι S-300 -τους οποίους διαθέτει και το Ιράν στο οπλοστάσιό του- ενδιέφεραν τους ισραηλινούς σ΄ ότι αφορά στον τρόπο λειτουργίας τους. 

Όπως και να ΄χει η πραγματική ενεργοποίηση των S-300 μας επισημαίνει κάτι που δυστυχώς πολλές φορές τα τελευταία χρόνια της κρίσης δείχνουμε να έχουμε ξεχάσει. Τη γεωπολιτική μας θέση που ελάχιστα έχουμε αναδείξει και εκμεταλλευθεί ή για να χρησιμοποιήσουμε τους σκληρους οικονομικούς όρους των τελευταίων ετών, έχουμε “πουλήσει”. Ρίχνοντας μια απλή ματιά στο χάρτη εύκολα κάποιος διαπιστώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί στη κυριολεξία το μοναδικό κομμάτι γης στο οποίο υπάρχει ασφάλεια και ηρεμία παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Επιπλέον είναι ίσως η πρώτη φορά που οι συμμαχίες που έχει διαμορφώσει με τους ισχυρούς -ΗΠΑ,Ρωσία,Ισραήλ- μοιάζουν να έχουν στέρεες βάσεις. Το μόνο που απομένει είναι να εκμεταλλευθούμε και τις ευκαιρίες που προκύπτουν απ΄ αυτές τις συμμαχίες, ξεπερνώντας φοβικά σύνδρομα και προκαταλήψεις.

Γι΄ αυτό λέμε ότι η εκτόξευση ενός αντιαεροπορικού πυραύλου δεν είχε ποτέ τόσο μεγάλη σημασία όσο του πυραύλου που χθες εκτοξεύθηκε από το Πεδίο Βολής Κρήτης.