X

Η Ρωσία και η πρόταση στην Ελλάδα για βοήθεια

Δυο εικοσιτετράωρα ύστερα από τη δήλωση βόμβα του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, φαίνεται πως αυτή η παρέμβαση δεν έγινε καθόλου τυχαία...

Ant1news

 

Δυο εικοσιτετράωρα ύστερα από τη δήλωση βόμβα του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, σύμφωνα με την οποία αν η Ελλάδα ζητήσει οικονομική βοήθεια, με τη μορφή δανείου από τη Ρωσία, τότε η Μόσχα θα εξετάσει σοβαρά αυτή την πρόταση, φαίνεται πως αυτή η παρέμβαση δεν έγινε καθόλου τυχαία.

Αρχικά δεν πρέπει να προσπερνούμε το ποιος είναι ο Αντον Σιλουάνοφ που πέταξε το γάντι στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν και εξαιρετικά σκληρό, αλλά και φειδωλό υπουργό, που την παραμικρή παροχή ακόμα και προς το εσωτερικό της χώρας του, την χιλιοψηλαφίζει. Δεν πρέπει άλλωστε να λησμονούμε τα καψώνια που τράβηξε η Λευκωσία μέχρι να αποφασίσει ο Σιλουάνοφ να μειώσει το επιτόκιο του ρωσικού δανείου που είχε λάβει, αλλά και να  επιμηκυνθεί χρονικά ο χρόνος αποπληρωμής του.

Για την ιστορία το ρωσικό δάνειο που έλαβε η Λευκωσία από τη Μόσχα ήταν ύψος 2,5δισ Ευρώ. Ύστερα από την αναδιάρθρωση το επιτόκιο δανεισμού από 4,5% μειώθηκε στο 2,5% ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του θα αρχίσει από το 2016.  Μέχρι να κατορθώσει η Κύπρος να πετύχει ευνοϊκότερους τους ρωσικούς όρους δανεισμού, ούτε εγώ θυμάμαι πόσα ταξίδια χρειάστηκε να κάνει το οικονομικό επιτελείο της Λευκωσίας στη Μόσχα προκειμένου να το επιτύχει. Μάλιστα όσο και αν ακούγεται παράξενο, αν και ο ίδιος ο Πούτιν είχε δώσει νωρίτερα το πράσινο φως, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ καθυστέρησε περίπου μισό χρόνο μέχρι να δώσει την τελική έγκριση!  Μάλιστα σε νέο αίτημα της Λευκωσίας για δεύτερο δάνειο, ο Σιλουάνοφ της το έκοψε με το “καλημέρα”, παρά τις προσωπικές κρούσεις του πρώην Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια προς το Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την παράθεση των παραπάνω στοιχείων δεν την έκανα τυχαία, αλλά για να εξηγήσω πως η δήλωση του σκληρού Αντον Σιλουάνοφ για δάνειο της Μόσχας προς την Αθήνα μόνο τυχαία δεν ήταν και ίσως και να υπήρξε αποτέλεσμα παρασκηνιακής διαβούλευσης. Με αφορμή τα γεγονότα της Ουκρανίας, τα οποία έχουν οδηγήσει σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, φαίνεται πως το Κρεμλίνο δεν θα έβλεπε με καθόλου κακό μάτι μια απόπειρα διεμβολισμού χωρών της ΕΕ, με  απόπειρα του, να βάλει στον οικονομικό μανδύα του αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα.

Σε αυτή της την προσπάθεια η Μόσχα εξαιτίας και της κακής οικονομικής της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία της αυτή την περίοδο, δεν φαίνεται να επιθυμεί να λειτουργήσει υποχρεωτικά μόνη της, αλλά από κοινού με τις χώρες της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα Ινδία, Νότια Αφρική). Η συζήτηση αυτή φαίνεται πως δεν έχει ανοίξει μόνο στη Ρωσία, αλλά και στη Δύση, με τον πρώην γραμματέα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς με άρθρο του να αφήνει ορθάνοιχτη την προοπτική ο Πούτιν να σπρώξει την Ελλάδα στην αγκαλιά του ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων της BRICS.

Τι θα γίνει εξαρτάται πραγματικά από την Ελλάδα, καθώς η Ρωσία την πρόταση της την έκανε ήδη...