X

Γιατί οι πολιτικοί…;

Με αφορμή το πείραμα του Ράντι Όλσον για τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις στην Google, έκανα ορισμένες διαπιστώσεις.

Ant1news

Δυο λόγια για το πείραμα είναι απαραίτητα για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται.

Ο Ράντι Όλσον είναι φοιτητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Έκανε μία έρευνα στις δημοφιλέστερες αναζητήσεις στην Google πάνω στη φράση «Γιατί η [ΧΩΡΑ] είναι τόσο…;» Και παίρνοντας τα επίθετα που έβγαιναν πρώτα στις προτεινόμενες από την Google αναζητήσεις, δημιούργησε ένα χάρτη της Ευρώπης με τα «χαρακτηριστικά» της κάθε χώρας.

Δείτε καταρχήν το οπτικό αποτέλεσμα, έχει ενδιαφέρον…

«Γιατί η Ελλάδα είναι τόσο ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ;» ήταν η προτεινόμενη αναζήτηση της Google, καθώς πληκτρολογούσε τη φράση Why Greece is so…?

Με τον ίδια μέθοδο, προέκυψαν και τα ερωτήματα:

  • Γιατί η Γερμανία είναι τόσο πλούσια;
  • Γιατί η Ολλανδία είναι τόσο φιλελεύθερη;
  • Γιατί η Ιταλία είναι τόσο ρατσιστική;
  • Γιατί η Γαλλία είναι τόσο γκέι; (???)

Γιατί, λοιπόν, είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ η Ελλάδα για τους ξένους; Και λέω για τους ξένους, γιατί οι προτεινόμενες αναζητήσεις ήταν βάσει της ερώτησης στα αγγλικά.

Η απάντηση είναι εύκολη και οι λόγοι είναι πολλοί. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα… Όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα είναι τόσο ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ επειδή στη χώρα μας γεννήθηκε η δημοκρατία, για όσα έχει προσφέρει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, για τη στρατηγική γεωγραφική θέση της, ακόμη και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην κρίση της ευρωζώνης.

Φαντάζομαι πως δεν είμαι ο μόνος που πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορούσε αυτήν τη στιγμή να διαδραμάτιζε έναν εξίσου σημαντικό ρόλο στη σημερινή Ευρώπη, αντί να είναι ο «φτωχός συγγενής». Εδώ χωράνε, όμως, πολλά… αν:

Αν οι πολιτικοί που μας κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια έκαναν κάτι για να αποτρέψουν την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει σήμερα, αν υπήρχε αξιοκρατία, αν δεν έπαιρναν μίζες, αν δε μας είχαν φλομώσει στα «θα» και τις υποσχέσεις, αν έλεγαν την αλήθεια στο λαό.

Αλήθεια, ποιά λέτε ότι είναι η προτεινόμενη αναζήτηση της Google, όταν πληκτρολογήσετε «Γιατί οι πολιτικοί…»

Για όσους βαριούνται να ψάξουν, η απάντηση είναι:

Γιατί οι πολιτικοί λένε ψέματα