X

Εκπλήξεις, ανατροπές και ντέρμπι στην Πελοπόννησο

Οι αιφνιδιασμοί στην μάχη για την Περιφέρεια - Δημοτικό ντέρμπι στην Κόρινθο - «Βεντέτες» με ανατροπές και σοβιετικά ποσοστά στην Λακωνία - Περίπατοι για νυν Δημάρχους.

Ant1news



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Σε κυρίαρχο θέμα στην συζήτηση για τον πρώτο γύρο των εκλογών ανάδειξης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου έχει αναχθεί το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Οδυσσέας Βουδούρης, σε πλήρη αντιδιαστολή με το μη αναμενόμενο υψηλό ποσοστό του Γιώργου Δέδε.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα δεκάδων ανθρώπων στην Πλατεία του Αγίου Βασιλείου, στην Τρίπολη γύρω στις οκτώ το βράδυ της Κυριακής, εκ των οποίων κάποιοι αναρωτιούνταν μεγαλοφώνως ή ρωτούσαν διερχόμενους «ποιος είναι αυτός ο Δέδες;» και οι υπόλοιποι έψαχναν να θυμηθούν ακόμη κι αν υπάρχει εκλογικό κέντρο του συνδυασμού του Γ. Δέδε στην  έδρα της Περιφέρειας, την Τρίπολη.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων, στο σύνολο των 1.716 εκλογικών τμημάτων (αποχή 43,92%), ο Πέτρος Τατούλης έχει λάβει το 43,17% των ψήφων και ο Οδυσσέας Βουδούρης, με τον οποίον θα μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο, μόλις το 15,72%.

Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Κορίνθιος, Γιώργος Δέδες, που είχε την στήριξη της ΔΗΜΑΡ, συγκεντρώνει το 15,38% και υπολείπεται του Οδυσσέα Βουδούρη μόνο κατά 1.236 ψηφοδέλτια, εξέλιξη  που δίνει επιπλέον αξία και στο αν και σε ποιόν θα δώσει δημοσίως στήριξη για την ερχόμενη Κυριακή.

Ενδιαφέρουσα αποδείχτηκε η εκλογική μάχη και στους Δήμους, πολλοί εκ των οποίων «έμειναν στα ίδια χέρια» ήδη από την πρώτη Κυριακή, άλλοι «αλώθηκαν» από την ως τώρα αντιπολίτευση, πολλές προκρίσεις στον δεύτερο γύρο κρίθηκαν από μερικές δεκάδων ψηφοδελτίων και σε αρκετές περιπτώσεις, με κορυφαία εκείνη της Κορίνθου, τα στελέχη των επιτελείων των υποψηφίων ήδη προετοιμάζονται για Κυριακάτικο ντέρμπι χωρίς …σίγουρα προγνωστικά.

Οι δήμαρχοι της πρώτης Κυριακής

Από τους 26 Δήμους των 5 «νομαρχιών» που απαρτίζουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι 12 «καθάρισαν» με το θέμα του Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή.

Στα «ίδια χέρια», ήδη από τις 18 Μαΐου, έμειναν 9 από αυτούς, οι Δήμοι: Καλαμάτας (Νίκας Παναγιώτης), Πύλου (Καφαντάρης Δημήτριος), Ευρώτα (Γρυπιώτης Ιωάννης), Μονεμβασίας (Τριχείλης Ηρακλής), Ανατολικής Μάνης (Ανδρεάκος Πέτρος), Ναυπλιέων (Κωστούρος Δημήτριος), Άργους-Μυκηνών (Καμπόσος Δημήτριος), Επιδαύρου (Γκάτζιος Κωνσταντίνος) και Βέλου-Βόχας (Παπακυριάκος Αννίβας).

Μάλιστα, στην Ανατολική Μάνη καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό υποψηφίου σε Δήμο που υπήρχαν τουλάχιστον δύο διεκδικητές, καθώς ο Πέτρος Ανδρεάκος συγκέντρωσε το 93,21% έναντι 6,79% του υποψηφίου του ΚΚΕ, Δημήτρη Συκούτρη.

Η εικόνα ξεκαθάρισε από την πρώτη Κυριακή και στην Νεμέα, όπου ο πρώην Δήμαρχος Νικόλαος Καλαντζής θα ξαναπάρει την θέση του απερχόμενου Ευάγγελου Ανδριανάκου, αλλά και στην Βόρεια Κυνουρία, όπου εξελέγη ο Παναγιώτης Μαντάς, που θεωρείται «συνεχιστής» του απερχόμενου Δημάρχου Εμμανουήλ Σκάντζου.

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η «εκλογική βεντέτα» στην Ελαφόνησο, όπου υποψήφιοι ήταν ξανά οι μόνοι δύο υποψήφιοι του 2010. Τότε ο Παναγιώτης Ψαρομμάτης είχε κερδίσει τον Χαράλαμπο Λιάρο με διαφορά 85 ψηφοδελτίων, ενώ αυτήν την φορά ο Χ. Λιάρος, παίρνοντας «εκδίκηση», ξεπέρασε τον ανθυποψήφιο του μόλις κατά 32 ψηφοδέλτια κι ανέλαβε τα ηνία του Δήμου.

Τα «ντέρμπι» της Κορινθίας

Πολλοί την περιγράφουν ως την πιο αμφίρροπη αναμέτρηση του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού όπως εκτιμούν και στελέχη των επιτελείων των δύο μονομάχων, όλα τα ενδεχόμενα για την ερχόμενη Κυριακή είναι πιθανά.

Ο λόγος για τον Δήμο Κορίνθου, καθώς τον νυν Δήμαρχο Αλέξανδρο Πνευματικό που πήρε 43,09% και τον υποστηριζόμενο από την Νέα Δημοκρατία Βασίλειο Νανόπουλο που πήρε 41,75% χωρίζουν μόλις 444 ψηφοδέλτια, διαφορά που ο μεν  υποψήφιος προσπαθεί να διευρύνει και ο δε να απαλείψει, ώστε να αποκτήσει ο ίδιος προβάδισμα.

Μόλις για 166 ψηφοδέλτια δεν εξελέγη Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή στον Δήμο Σικυωνιών (Κιάτο), για τον οποίο την ερχόμενη Κυριακή θα μονομαχήσουν ο Σπυρίδων Σταματόπουλος, που πήρε 48,94% και ο Κωνσταντίνος Σπανός που ήλθε δεύτερος με 43,32%.

«Στο νήμα» κρίθηκε ο δεύτερος διεκδικητής για τον Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη, που ήλθε πρώτος με 32,72%. Είναι o επίσης πρώην Δήμαρχος Παύλος Παύλου, που συγκέντρωσε το 21,57% που αναλογεί σε 2.845 ψηφοδέλτια, τον οποίο ακολούθησε με απόσταση μόλις 55 ψηφοδελτίων ο απερχόμενος Δήμαρχος Κωνσταντίνος Λογοθέτης, πίσω από τον οποίο με διαφορά μόλις 100 ψηφοδελτίων ήλθε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στάμου.

Σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη και για τον Δήμο Ξυλοκάστρου, τον οποίο διεκδικούν οι Ηλίας Ανδρικόπουλος που έλαβε 35,52% και Βλάσιος Τσιώτος  που πήρε 28,08%.

Εκτός Β΄ Γύρου ο Βουλευτής

Από τους έξι Δήμους στην Μεσσηνία, η Καλαμάτα και η Πύλος, ιδιαίτερη πατρίδα του Αντώνη Σαμαρά «μίλησαν», κατά το πολιτικό κλισέ, από την πρώτη Κυριακή, διατηρώντας στο τιμόνι τους νυν Δημάρχους.

Από τους υπόλοιπους Δήμους, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μεσσήνη, όπου μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων ήταν και ο νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Μεσσηνία, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος ωστόσο συγκεντρώνοντας ποσοστό μόλις πέριξ του 20% δεν κατόρθωσε να περάσει στον δεύτερο γύρο, όπως άλλωστε και ο εκλεγμένος, τότε με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Δήμαρχος της πόλης Κώστας Σπυρόπουλος. Την Κυριακή θα αναμετρηθούν ο νυν Δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος που πήρε 44,4% την πρώτη Κυριακή και ο Γιώργος Τσώνης που άγγιξε το 30%.

Στον Δήμο Τριφυλίας θα μονομαχήσουν ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Κατσίβελας και ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, μέχρι τώρα Αντιδήμαρχος του απερχόμενου Δημάρχου Κ. Κόλλια που δεν έθεσε υποψηφιότητα.

Η μόνη υποψήφια του Β΄ Γύρου

Για τους 26 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου έθεσαν υποψηφιότητα 109 συνδυασμοί, σε μόνο 8 εκ των οποίων επικεφαλής ήταν γυναίκα. Από αυτούς, πλέον η μόνη πιθανότητα να εκλεγεί «Κυρία Δήμαρχος» υπάρχει στην Οιχαλία Μεσσηνίας, καθώς την Κυριακή οι δημότες έχουν να επιλέξουν μεταξύ του Αριστείδη Σταθόπουλου, που έλαβε το 33% την πρώτη Κυριακή και της Παναγιώτας Γεωργακοπούλου, που συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 25%.

«Γνώριμη εικόνα» ανέδειξαν οι κάλπες στην Δυτική Μάνη, καθώς στο β γύρο θα αναμετρηθούν, όπως και το 2010, ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας και ο Ιωάννης Μαραμπέας, που την πρώτη Κυριακή τερμάτισαν μόλις 13 ψηφοδελτίων.

Από μία αναμέτρηση σε Λακωνία-Αργολίδα

Από τους πέντε δήμους της Λακωνίας, οι τέσσερις (Ευρώτα, Αν. Μάνης, Ελαφονήσου, Μονεμβασίας) έχουν ήδη Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή. Το ίδιο θα είχε συμβεί και στην Σπάρτη, αν ο συνδυασμός του νυν Δημάρχου Σταύρου Αργειτάκου κατόρθωνε να «πάρει» ακόμη 356 ψηφοδέλτια. Έχοντας συγκεντρώσει το 48,37% των προτιμήσεων των εκλογέων θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Ευάγγελο Βαλιώτη που «πήρε» 38,66%.

Παρεμφερή εικόνα παρουσιάζει και η Αργολίδα, όπου από τους τέσσερις Δήμους, οι τρεις έκλεισαν από την πρώτη Κυριακή με επανεκλογή των νυν Δημάρχων (Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών, Επιδαύρου). Στην Ερμιονίδα, όπου ο απερχόμενος Δημήτριος Καμίζης δεν έθεσε ξανά υποψηφιότητα, θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή οι Ιωάννης Γεωργόπουλος και Δημήτριος Σφυρής, που έλαβαν 34,8% και 30,6% αντίστοιχα.

Οι μάχες της Αρκαδίας

Ανοιχτά μέτωπα στους τέσσερις από τους πέντε Δήμους της Αρκαδίας άφησε η πρώτη Κυριακή, αφού Δήμαρχος με την μία εξελέγη μόνο στην Β. Κυνουρία (Άστρος). Στην Τρίπολη, ο νυν Δήμαρχος Ιωάννης Σμυρνιώτης με 38,3% στον πρώτο γύρο καλείται να «υπερασπιστεί» τον θώκο του έναντι του Δημήτρη Παυλή που έλαβε 21,3%.

Το ίδιο ισχύει και για τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα, που πήρε 38,7%, δηλαδή μόλις 265 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον έτερο μονομάχο της δεύτερης Κυριακής, Διονύση Παπαδόπουλο, που πήρε 35,7%.

Οριακή ήταν η διαφορά που καθόρισε και ποιος θα διεκδικήσει τον Δήμο Γορτυνίας (Δημητσάνα), καθώς για μόλις 57 ψηφοδέλτια διαφορά από τον επόμενο υποψήφιο, τελικώς ο Ανδρέας Κολοβός με 27,95% θα βρεθεί απέναντι στον νυν Δήμαρχο Ιωάννη Γιαννόπουλο που πήρε 41,28%.

Στην Νότια Κυνουρία (Λεωνίδιο) ο νυν Δήμαρχος Ιωάννης Μαρνέρης θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Χαράλαμπο Λυσικάτο, ο οποίος προηγήθηκε κατά 1,7% ην πρώτη Κυριακή.

Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό της αποχής κυρίως στο νοτιότερο τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σε επίπεδο Δήμων κυμάνθηκε από 59,59% στην Σπάρτη ως 26,4% στον Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων.