X

Μετωπική σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη Χρυσή Αυγή

Νέος γύρος πολιτικής διαμάχης με βασικό θέμα το που θα μετακινηθούν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, ξέσπασε ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Μέγαρο Μαξίμου και ΝΔ κατηγορούν ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ πως φλερτάρει με τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της οργάνωσης, επικαλούμενοι τις δηλώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που χθες είπε πως δεν πιστεύει πως όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή είναι νεοναζί.

«Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στην πλειονότητά τους είναι νεοναζί. Θέλω να σας το πω ευθέως. Και πραγματικά η πάλη μας να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, η μετωπική μας σύγκρουση με την μαύρη ιδεολογία της μισαλλοδοξίας και του φασισμού, η μετωπική μας σύγκρουση με τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, δεν πρέπει να γίνει και μια μετωπική σύγκρουση με τους παραπλανημένους ψηφοφόρους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ πυροδοτώντας νέα ένταση.  Φωτιά στην αντιπαράθεση ήρθε να βάλει σήμερα και η Ρένα Δούρου η οποία χαρακτήρισε φασισμό το να "τσουβαλιάζουμε" τους ψηφοφόρους.

«Οι αναλύσεις περί εθνικοφροσύνης και δημοκρατίας στα τηλεπαράθυρα και η ποιοτική στάθμιση της ψήφου είναι γελοία και επικίνδυνη, όταν στο Πέραμα 1.600 οικογένειες έχουν μήνες να κάνουν ζεστό μπάνιο, επειδή δεν έχουν ρεύμα» τόνισε επίσης η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττική σε συνέντευξή της, το πρωί στο Πρωινό ΑΝΤ1, την ώρα που ο αντίπαλό της Γιάννης Σγουρός κατέθετε μήνυση κατά του Ηλία Παναγιώταρου.

Με ανακοίνωσή της χθες το βράδυ η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως έναν αδίστακτο αριβίστα που δεν διστάζει να πάει ακόμα και με το διάβολο για να πετύχει τους στόχους του. «Είναι ένας άνθρωπος επικίνδυνος για τη Δημοκρατία και την ομαλή πορεία του Τόπου! Και όπως λέει και ο στίχος: "Αγκαλιά το φίδι με τη σμέρνα"…» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός από την Κρήτη, καταφέρθηκε εναντίον του νεοναζιστικού φαινομένου επισημαίνοντας πως "Αίμα, θυσίες και ιστορική μνήμη, προσβάλλονται βάναυσα από εκείνους που φέρουν σήμερα τα σύμβολα του ναζισμού".

Βολές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ελιάς στην Αθήνα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο φλερτ με τις δυνάμεις της ακροδεξιάς», ενώ μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ανέφερε πως «δεν είπε κανείς ότι ο κάθε ψηφοφόρος του Κασιδιάρη είναι ένας φασίστας, ναζιστής, χρυσαυγίτης», για να προσθέσει όμως «το ότι ένας άνθρωπος πήγε και με το χέρι του ψήφισε ένα ψηφοδέλτιο με αυτά τα χαρακτηριστικά σημαίνει μια χαλαρότητα, μια δεκτικότητα και πρέπει να μας απασχολήσει αυτό».

Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ανήθικο πόλεμο λάσπης ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα την Χρυσή Αυγή κι εξαπολύουν επίθεση σε Σαμαρά και Βενιζέλο σημειώνοντας πως είναι «βουτηγμένοι στο ψέμα και τη διαπλοκή».

Στη διαμάχη πήρε θέση και ο Φώτης Κουβέλης, που  ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν σαφείς αποστάσεις από φαινόμενα που υπονομεύουν τη δημοκρατία, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι «Δεν πολεμάς το σύστημα ψηφίζοντας μια συμμορία».

Αίσθηση προκάλεσε το tweet του Νίκου Δένδια, ο οποίος αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι «οι πραγματικοί παραπλανημένοι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που πίστευαν ότι ψήφιζαν αριστερό κόμμα με αρχές».

Στη διαμάχη αναφέρθηκε και η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Νίκη Τζαβέλλα, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αναδεικνύει τη Χρυσή Αυγή σε ρυθμιστικό παράγοντα με αυτήν την έκκληση να έλθουν εκεί, επειδή είναι καλοί. Έτσι μεταφράζεται αυτό, ότι τους αναδεικνύει σε ρυθμιστικό παράγοντα. Πολύ φανερά γίνεται ένα άνοιγμα σε ψηφοφόρους της Χ.Α. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι είναι αυτοί φασίστες ή ναζιστές, αλλά δεν μπορεί να γίνεται αυτό το πράγμα. Ας αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε συλλήβδην, αλλά δεν μπορείς να βγαίνεις και να απευθύνεις έκκληση να σε ψηφίσουν».

Την αντίδραση του στις πρακτικές των τελευταίων ημερών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος μιλώντας το πρωί στο Βήμα fm, ανέφερε πως αν δεν είχε φύγει από το κόμμα του, θα έφευγε σήμερα και χαρακτήρισε «καιροσκοπισμό» τις κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης την τελευταία εβδομάδα σχετικά με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. 

Στις Ευρωεκλογές δεν θα κερδίσουν οι λαϊκιστές αναφέρουν οι Financial Times που τοποθετούν την Χρυσή Αυγή στα αδιάντροπα ακροδεξιά κόμματα, την ώρα που ο προφυλακισμένος αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος προτρέπει με ηχογραφημένο μήνυμά του κόσμο να ψηφίσει «με φανατισμό και υπερηφάνεια Χρυσή Αυγή», όπως τονίζει, συμπληρώνοντας ότι «η χούντα του μνημονίου πρέπει να πληρώσει»...