X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Με ηλιοφάνεια σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα θα κυλήσει ο καιρός τη Δευτέρα. Διαβάστε τις ειδικές οδηγίες για τους αγρότες.

Ant1news

Με ανοιξιάτικο καιρό θα ξεκινήσει η καινούρια εβδομάδα, αλλά από τη Τρίτη θα γίνει άστατος σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

Πιο αναλυτικά για αύριο Δευτέρα προβλέπεται ότι ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Νεφώσεις θα παρουσιαστούν βαθμιαία κατά, στα βόρεια πυκνότερες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, το βράδυ στο Ιόνια τοπικά μέχρι 6. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

Δείτε στο πίνακα που ακολουθεί την πρόγνωση του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε 20 περιοχές της χώρας.

Οδηγίες για τους αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές ότι στις πρώιμες περιοχές έχει ξεκινήσει η άνθηση της ελιάς, στις μεσοπρώιμες περιοχές συνεχίζεται το φούσκωμα και στις όψιμες ολοκληρώνεται ο σχηματισμός  των ανθέων. Στις πρώιμες παραλιακές περιοχές έχουν διαπιστωθεί σχετικά υψηλοί πληθυσμοί πυρηνοτρήτη.

Για την προστασία των ελαιώνων βιολογικής καλλιέργειας συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης,  να  χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά εγκεκριμένα σκευάσματα του Βάκιλλου της Θουριγγίας όπου η εφαρμογή τους δεν βλάπτει τα ωφέλιμα έντομα που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή και πάντα με την συμβουλή των τοπικών γεωπόνων.

Δείτε το δελτίο καιρού για τους αγρότες από τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1, Τάσο Αρνιακό: