X

Δελτίο καιρού για τους αγρότες

Με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι μας αποχαιρετάει ο Μάιος. Τι συνιστούν οι γεωπόνοι στους αγρότες.

Ant1news



Από ραγδαία επιδείνωση θα χαρακτηριστεί το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη αναμένονται αρχικά λίγες νεφώσεις με βροχές στα ανατολικά και νότια, και καταιγίδες αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και ενδεχομένως να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Στα βόρεια θα κυμανθεί από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νότια και την Κρήτη από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, όμως αργότερα θα στραφούν σε δυτικούς και στα δυτικά σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Στον παρακάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καιρού για 20 αγροτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του ΑΝΤ1, Τάσου Αρνιακού, ενώ στο βίντεο που ακολουθεί, στο τέλος του κειμένου, υπάρχει αναλυτική πρόγνωση για όλη την χώρα.

Οδηγίες για τους αγρότες

Από διαπιστώσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, σε οπωρώνες των ορεινών περιοχών με μηλιές, έχει ξεκινήσει η πρώτη πτήση της Καρπόκαψας, στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. Οι καρποί είναι ευαίσθητοι όταν φθάνουν σε διάμετρο 2 εκατοστά και αρχίζουν να χάνουν το χνούδι τους.

Στις περιπτώσεις που οι καλλιεργητές εφαρμόζουν φερομόνες παρεμπόδισης της σύζευξης, θα πρέπει να γίνει άμεσα η τοποθέτηση τους και να καλύπτουν τουλάχιστον 10 στρέμματα. Στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται χημική καταπολέμηση, συνιστάται να γίνει ο πρώτος ψεκασμός μέχρι το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου και επαναληπτικοί ψεκασμοί με δραστικές ουσίες από διαφορετική ομάδα, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Δείτε το δελτίο καιρού για τους αγρότες από τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1, Τάσο Αρνιακό: