X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Αρχίζουν να πυκνώνουν οι συννεφιές κι οι βροχοπτώσεις, με τον υδράργυρο να «μένει ψηλά». Τι συνιστούν οι αγρότες στους αγρότες.

Ant1news

Με ήπιες καιρικές συνθήκες κυλάει η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, με αρχικά ασθενείς νότιους ανέμους και άνοδο της θερμοκρασίας, ελαφρώς υψηλότερη από το «κανονικό».

Για αύριο Τρίτη αναμένονται πρωινές ομίχλες στα ηπειρωτικά και λίγες νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, πυκνότερες στα Δυτικά και Βόρεια, με σποραδικές βροχές από το απόγευμα και μετά στα Βόρειο-Δυτικά. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από -4  έως 14  βαθμούς Κελσίου, στα Κεντρικά από 3 έως 16 βαθμούς και σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, ασθενείς που αργότερα θα γυρίσουν σε Δυτικούς – Νοτιοδυτικούς, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ.

Ο καιρός αύριο σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για τους αγρότες

Τα έντομα φλοιοφάγος & φλοιοτρίβης προκαλούν ξηράνσεις λεπτών κλαδιών, καχεκτική βλάστηση, μικρή καρποφορία στα ελαιόδεντρα και ξήρανση μεγαλύτερων κλάδων σε περιπτώσεις έντονης προσβολής. Προσβάλουν κυρίως τα εξασθενημένα δένδρα και αναπαράγονται στα κομμένα και παρατημένα κλαδιά.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, η αντιμετώπιση γίνεται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα, όπως διατήρηση της ευρωστίας των ελαιοδέντρων με κατάλληλο κλάδεμα και λίπανση.

Επιπρόσθετα η έγκαιρη αφαίρεση των ξηρών και ημίξηρων κλάδων το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου με άμεση απομάκρυνση και καταστροφή τους βοηθά στη μείωση του πληθυσμού των επιβλαβών εντόμων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες απο τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό: