X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Βροχές, καταιγίδες και χιόνια συνθέτουν το σκηνικό του άστατου καιρού της Παρασκευής. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ant1news

Συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες ο άστατος καιρός, με απροσδιόριστες τοπικές εντάσεις και υφέσεις.

Για την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια και το Ανατολικό Αιγαίο. 

Ισχυρότερες θα είναι στα δυτικά της χώρας, ενώ στα βόρεια ορεινά θα πέσουν χιόνια. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις, που θα πυκνώσουν και θα βρέξει τοπικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 3 έως 17 βαθμούς, ενώ σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιάδες 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός αύριο σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για τους αγρότες

Η Βερτιτσιλλίωση αποτελεί την σοβαρότερη ασθένεια της ελιάς, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί σε σημαντικό αριθμό ελαιώνων και σε διάφορες περιοχές.

Πρόκειται για μύκητα εδάφους, με πολύ μεγάλο κύκλο ξενιστών, ο οποίος μολύνει τα δένδρα από τις λεπτές ρίζες και προκαλεί απόφραξη των αγγείων του ξύλου. 

Επειδή δεν υπάρχουν χημικά μέσα για τη θεραπεία της ασθένειας, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, συνιστάται η αυστηρή τήρηση των καλλιεργητικών μέτρων, όπως η κοπή και καύση των προσβεβλημένων κλάδων με τα πρώτα συμπτώματα εκδήλωσης της ασθένειας, η αποφυγή οργωμάτων, η καταστροφή των ζιζανίων, η χρησιμοποίηση υγειών δενδρυλλίων για την εγκατάσταση του ελαιώνα.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό: