X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα η θερμοκρασία με τον υδράργυρο να δείχνει 10 βαθμούς πιο πάνω από το κανονικό. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Ant1news

Ο Φθινοπωρινός καιρός έχει κάνει την εμφάνιση του στα μέσα του χειμώνα ανεβάζοντας τον υδράργυρο ακόμη και 10 βαθμούς πάνω από το κανονικό για την εποχή. Ειδικά τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά, αύριο Δευτέρα, στα Δυτικά και τα Βόρεια περιμένουμε νεφώσεις και τοπικές βροχές και στα Βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες.

Στις υπόλοιπες περιοχές, παροδικές νεφώσεις, πυκνότερες το πρωί με σποραδικές βροχές, κυρίως στο Κεντρικό Αιγαίο.

Η θερμοκρασία, σε νέα άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια από 5 έως 18, στα Κεντρικά από 6 έως 21, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 22.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6, στα πελάγη 7, στο Αιγαίο τοπικά ακόμη και 8 Μποφόρ που ευνοούν τη μεταφορά αφρικάνικης σκόνης.

Δείτε τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αύριο σε 20 αγροτικές περιοχές της χώρας:

 

Οδηγίες για τους αγρότες

Τα διαχειμάζοντα αυγά του κόκκινου τετράνυχου βρίσκονται σε ομάδες στα ξυλώδη μέρη των δένδρων μηλιάς και αχλαδιάς,  κυρίως στις βάσεις της λογχοειδούς βλάστησης. Η μείωση των αυγών, σύμφωνα το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμούς με θερινό ή χειμερινό πολτό. Σε όλους τους οπωρώνες, ψεκασμός πλήρους κάλυψης (ξύλου) στο στάδιο του λήθαργου, μέχρι την έναρξη του φουσκώματος των οφθαλμών ακολουθώντας τις συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων. Με τα παραπάνω σκευάσματα καταπολεμούνται επίσης και οι διαχειμάζουσες μορφές κοκκοειδών και αφίδων. 

Δείτε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο, Τάσο Αρνιακό: