X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Θα διατηρηθεί και αύριο το άστατο σκηνικό του καιρού σε όλη τη χώρα. Διαβάστε τις ειδικές οδηγίες για τους αγρότες.

Ant1news

Οι ανοιξιάτικες βροχές θα συνεχιστούν και αύριο με τη θερμοκρασία πάντως, να μην σημειώνει αξιόλογη μεταβολή.

Πιο αναλυτικά για αύριο Τετάρτη, περιμένουμε άστατο καιρό με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά και  τα Δυτικά και Βόρεια τμήματα της χώρας και αργότερα στο Ανατολικό Αιγαίο και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια απο 5 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στα Κεντρικά από 9 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, στα Νότια πελάγη έως 7 μποφόρ.

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αύριο σε 20 αγροτικές περιοχές της χώρας

 

Οδηγίες για τους αγρότες:

Στην περιοχή της Ζίτσας Ιωαννίνων επικράτησαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που πιθανότατα ευνόησαν πρωτογενείς μολύνσεις από περονόσπορο ειδικά στα πιο πρώιμα αμπελοτεμάχια (Σακελαρικό). Σύμφωνα με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων με τις θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή αναμένεται εκδήλωση των πρώτων κηλίδων περονοσπόρου στο προσεχές διάστημα. Από τη πρώτη εβδομάδα του Μαΐου πρέπει όλοι οι αμπελουργοί να αναζητούν κατά την διάρκεια των χλωρών κλαδεμάτων αυτές τις πρώτες κηλίδες.

Η προληπτική προστασία ειδικότερα στις πιο υγρές θέσεις όπου η ασθένεια εκδηλώνεται συχνά με έντονο τρόπο πρέπει να ξεκινήσει. Αν χρησιμοποιούνται σκευάσματα επαφής αυτά πρέπει να εφαρμόζονται πριν από αναμενόμενη βροχή. Για την περίοδο αυτή προτιμότερη είναι η χρήση σκευασμάτων (διεισδυτικών ή διασυστηματικών) που δεν ξεπλένονται από τις βροχές ακολουθώντας τις συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. Στις πρώιμες περιοχές (Πρέβεζα - Λευκάδα) δεν σημειώθηκαν μέχρι στιγμής συνθήκες πρωτογενών μολύνσεων περονοσπόρου.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο, Τάσο Αρνιακό