X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Γενικά αίθριος ο καιρός το Σάββατο σε όλη τη χώρα. Συννεφιά μετά το μεσημέρι στα βόρεια Ηπειρωτικά, με πιθανότητα βροχής. Συμβουλές για τους αγρότες...

Ant1news

Ενώ το μελτέμι στο Αιγαίο καλά κρατεί, με την δροσερή αλλά επικίνδυνη για πυρκαγιές πνοή του, οι μεσημεριανές μπόρες σιγά-σιγά εξαφανίζονται και ο υδράργυρος θα βρει την ευκαιρία στα Δυτικά και τις πεδιάδες να ξεκινήσει μες το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου μια ανοδική πορεία, που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά αύριο Σάββατο, περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό σε ολόκληρη τη χώρα και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα στα Βόρεια Ηπειρωτικά θα συννεφιάσει οπότε δεν αποκλείεται να έχουμε σποραδικές μπόρες στα βουνά της Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί στα Βόρεια από 19  έως 36, στα Κεντρικά από 20  έως 37, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 23  έως 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι - Βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. 

Ο καιρός αύριο σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για τους αγρότες

Αυτή την εποχή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο ανθοφορίας ενώ σχηματισμό καρυδιών έχουμε σε πρώιμες βαμβακοφυτείες σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Οι συλλήψεις ακμαίων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων δείχνουν αυξημένο μέγεθος πληθυσμού συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν παρατηρείται ιδαίτερη προσβολή ανθέων και χτενιών από πράσινο σκουλήκι. Αντιθέτως παρατηρείται προσβολή ανθέων από ρόδινο σκουλήκι (δημιουργία «ροζέτας») κοντά στα όρια οικονομικής ζημίας, στην περιοχή «Τσιγγέλι» Αλμυρού. Οι παραγωγοί απαιτείται να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν την καλλιέργειά τους τακτικά (κάθε 2 – 3 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η ανάγκη και το είδος της χημικής επέμβασης με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα πρέπει να εκτιμάται προσεκτικά σε επίπεδο κάθε χωραφιού, καθώς στην παρούσα χρονική περίοδο εγκαθίστανται τα ωφέλιμα έντομα στις βαμβακοκαλλιέργειες, για τα οποία η εξόντωσή τους είναι δυνατόν να οδηγήσει σε δευτερογενείς εξάρσεις τετράνυχου, αφίδων ή άλλων εντομολογικών εχθρών σε συνεργασία με τους τοπικούς Γεωπόνους.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: