X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Παράταση για λίγες μέρες πήρε το καλοκαίρι. Από τα μέσα της εβδομάδας επιστρέφει το φθινόπωρο. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες.

Ant1news

Η φθινοπωρινή καλοκαιρία των Εισοδίων του φετινού Οκτωβρίου θα συνεχιστεί λίγο-πολύ και το επόμενο διήμερο, με λιακάδες, ζέστη, ομίχλες, οι οποίες τελικά θα σηματοδοτήσουν την σταδιακή μεταβολή του καλοκαιρινού σκηνικού, ουσιαστικά από τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας, σε φθινοπωρινό, γεγονός που ασφαλώς, χαροποιεί τους αγρότες. 

Πιο αναλυτικά για αύριο Κυριακή, περιμένουμε αραιές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά στα Δυτικά και Βόρεια θα πυκνώσουν οπότε το μεσημέρι και το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές μπόρες και ίσως μεμονωμένες καταιγίδες στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 8  έως  30, στα Κεντρικά από 13   έως 32 , στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 18   έως 30  βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς στα πελάγη, Βοριάδες 3 έως 4 μποφόρ.

Ο καιρός αύριο σε 20 αγροτικές περιοχές

  

Οδηγίες για αγρότες

Το κυκλοκόνιο προσβάλει κυρίως τα φύλλα και επιφέρει πρόωρη φυλλόπτωση στα ελαιόδεντρα και εξασθένιση αυτών.

Θερμοκρασίες 16-20  C και βροχερός ή υγρός καιρός ευνοούν νέες μολύνσεις που εκδηλώνονται με την εμφάνιση χαρακτηριστικών κυκλικών κηλίδων «μάτια παγωνιού» στην επάνω επιφάνεια των φύλλων σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Μολύνσεις γίνονται κυρίως το φθινόπωρο αλλά και την άνοιξη. Ευπαθείς ποικιλίες: Θρουμπολιά, Καλαμών, Άμφισσας, Τσουνάτη. Η Κορωνέϊκη (ψιλολιά) είναι περισσότερο ανθεκτική.

Αραιή φύτευση και κατάλληλο κλάδεμα εξασφαλίζουν σωστό αερισμό και φωτισμό και περιορίζουν την ασθένεια. Συστήνεται με την έναρξη των βροχών, προληπτικός ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σε ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον μετεωρολόγο, Τάσο Αρνιακό: