X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Σταδιακά τα έντονα καιρικά φαινόμενα εξασθενούν, δίνοντας στον ήλιο την ευκαιρία να στεγνώσει τις μουσκεμένες εκτάσεις. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες.

Ant1news

Μετά και τη σημερινή φθινοπωρινή κακοκαιρία, από αύριο σταδιακά τα έντονα φαινόμενα τραβιούνται ανατολικότερα και εξασθενούν, δίνοντας στον ήλιο την ευκαιρία να στεγνώσει τις μουσκεμένες εκτάσεις προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για το μικρό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή η κακοκαιρία θα μεταφερθεί στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες πιθανόν το πρωί και ισχυρές αλλά και γρήγορη βελτίωση του καιρού.

Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε λίγες νεφώσεις που κατά περιόδους θα πυκνώνουν με τοπικές βροχές κυρίως στην κεντρική, ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και για λίγο ίσως και στα δυτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10  έως 22 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 έως 25, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά όμως θα πνέουν βοριάδες 3 με 5 και το απόγευμα θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ

Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αύριο σε 20 αγροτικές περιοχές της χώρας:

 

Οδηγίες για αγρότες:

Σε οπωρώνες αχλαδιάς και μηλιάς, κυρίως σε Μαγνησία και Λάρισα, όπου υπήρξε προσβολή από φουζικλάδια, οι μύκητες διαχειμάζουν μέσα στα πεσμένα φύλλα.

Για τον δραστικό περιορισμό των αρχικών μολυσμάτων του μύκητα την άνοιξη το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου συστήνει την περίοδο αυτή ενσωμάτωση των πεσμένων φύλλων στο έδαφος καθώς και αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων και κλαδίσκων.

Σε οπωρώνες με σημαντικές προσβολές από τους μύκητες συστήνεται ψεκασμός του φυλλώματος των δένδρων με ουρία ή με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των τοπικών Γεωπόνων.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό: