X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες αλλά και χιόνια στα ορεινά. Πότε βελτιώνεται ο καιρός και για πόσο χρονικό διάστημα. Τι πρέπει να προσέξουν οι αγρότες.

Ant1news

Ο αλλοπρόσαλλος καιρός των τελευταίων ημερών τουλάχιστον από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο σοβαρεύει λιγάκι, περιορίζοντας αρκετά, αλλά πρόσκαιρα δυστυχώς, τις κραυγαλέες αντιθέσεις του, φέρνοντας περισσότερη ηλιοφάνεια και άνοδο του υδραργύρου.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν το πρωί στη Θράκη και για λίγο ψηλά στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, σταδιακά όμως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση με παγετό κατά τόπους το πρωί, ενώ το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από -8, στα ορεινά έως 7, στα κεντρικά από -3 έως 12, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, νοτιότερα στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ, βοριάδες στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός αύριο σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου τα κομμένα κλαδιά θα πρέπει μέχρι τα τέλη Μάρτη να έχουν απομακρυνθεί από τον ελαιώνα ή να ψεκαστούν με κατάλληλο εντομοκτόνο για αποφυγή προσβολών από τα ξυλοφάγα έντομα.

Η νέα βλάστηση πρέπει να προστατευτεί από τις προσβολές από διάφορους εχθρούς και ασθένειες όπως μαργαρόνια, πυρηνοτρήτης, ακάρεα της οικ. Εriophyidae, κηκιδόμυγα των βλαστών της ελιάς με χημική αντιμετώπιση μέχρι να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της κόμης τους ακολουθώντας τις συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: