X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Προσγείωση στην εποχιακή καιρική πραγματικότητα από τη Δευτέρα. Σε ποιες περιοχές θα ξεσπάσουν έντονα φαινόμενα. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες;

Ant1news

Η πρώτη σοβαρή κακοκαιρία του Φεβρουαρίου θα ξεσπάσει τη Δευτέρα και θα μας απασχολήσει το επόμενο τριήμερο, πρώτα από τα δυτικά και μέσα στην ημέρα θα καλύψει ολόκληρη τη χώρα, με βροχές, μπόρες, χιόνια, ισχυρούς νοτιάδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, αρχικά στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο, που το απόγευμα και τη νύχτα θα επεκταθούν ανατολικότερα. Χιόνια θα πέσουν ψηλά στα βουνά κυρίως της οροσειράς της Πίνδου.

Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 16, στα κεντρικά από 2 έως 17, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά έως και 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για τους αγρότες

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα μία απο τις πιο καταστρεπτικές ασθένεις του ξύλου του αμπελιού, την ευτυπίωση, πρέπει να είναι οι καλλιεργητές.

H μόλυνση του αμπελιού γίνεται στα τραύματα και στις τομές που γίνονται κατά το κλάδεμα. Καθώς η μόλυνση προχωρά πολύ αργά, τα πρώτα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά μετά από 3-4 χρόνια. Οι αμπελουργοί θα πρέπει να απολυμαίνουν τα εργαλεία κλαδέματος με καθαρό οινόπνευμα ή  διάλυμα χλωρίνης 10%. Η απολύμανση πρέπει να γίνεται τακτικά, αν είναι δυνατόν πριν το πέρασμα στο επόμενο πρέμνο και οπωσδήποτε αν κατά τις τομές παρατηρήθηκαν ύποπτα συμπτώματα ασθενειών ξύλου.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: