X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Εντονότερη κάνει από αύριο την παρουσία του ο ήλιος. Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ανεβαίνει ο υδράργυρος. Αναλυτικές οδηγίες για αγρότες.

Ant1news

Μετά τις Κυριακάτικες βροχές και μπόρες, από αύριο ο καιρός βελτιώνεται, με τον ήλιο να κάνει εντονότερη την παρουσία του και τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Η Άνοιξη κερδίζει τον επόμενο γύρο του αγώνα και αυτό ας το αξιοποιήσουμε κατάλληλα.

Πιο αναλυτικά αύριο Δευτέρα, το πρωί περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα βουνά της Κεντρικής και Βόρειας χώρας και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στο Ιόνιο και το Ανατολικό Αιγαίο.

Πάντως, σταδιακά και από τα Δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ο καιρός θα βελτιωθεί και οι βροχές θα περιορίζονται στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα Βόρεια, θα κυμανθεί από -3 έως 13, στα Κεντρικά από -2 έως 17, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ, αλλά σταδιακά από τα Δυτικά και τα Βόρεια θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 Μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για αγρότες:

Σε ενημερωτικό δελτίο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου, εφιστά την προσοχή στους καλλιεργητές για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας «Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης Aleurocanthus spiniferus (Quintance) Hemiptera Aleurodidae», ο οποίος κατάγεται από την νοτιοανατολική Ασία και έχει εξαπλωθεί ευρέως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας καθώς και σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Ωκεανίας. Στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Ιταλία και στη χώρα μας το 2016 στην περιοχή της Κέρκυρας σε εσπεριδοειδή, αμπέλια και τριανταφυλλιές. Κύριοι ξενιστές του είναι τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι, ο λωτός, η αχλαδιά και άλλα είδη καλλιεργούμενων και καλλωπιστικών φυτών.

Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης είναι οργανισμός καραντίνας, ο οποίος πρέπει να εντοπίζεται εγκαίρως κατά την εμφάνιση του σε άλλες περιοχές. Οι αρμόδιες Φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους κυρίως από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, ιδιαίτερα σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Οι καλλιεργητές, όταν εντοπίζουν ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες (Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου & Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής).

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον μετεωρολόγο, Τάσο Αρνιακό