X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Ανοιξιάτικες ανάσες μετά την βαρυχειμωνιά. Τι συμβουλεύουν τους καλλιεργητές οι ειδικοί.

Ant1news

Οι λιακάδες, η ζέστη και ο γλυκός καιρός των επόμενων ημερών είναι τα «αντίμετρα» τής 'Ανοιξης στο σκληρό χειμώνα που περάσαμε.

Πιο αναλυτικά, για την Πέμπτη περιμένουμε πρωινές ομίχλες και γενικά αίθριο ουρανό, σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα.

Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 στα ορεινά ως 18 βαθμούς κελσίου, στα κεντρικά από 5 ως 20 βαθμούς, ενώ ο υδράργυρος θα κινηθεί από τους 10 ως τους 18 βαθμούς Κελσίου σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι – νοτιοδυτικοί, με ένταση 3 ως 4 μποφόρ, στα ανατολικά και νότια της χώρας ως 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για τους αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου συνιστά για τη διαχείριση των ζιζανίων, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους, τις παρακάτω ενέργειες:

  • Να μην καταστρέφεται η ξινήθρα. Δεν είναι επιζήμιο ζιζάνιο καθώς δεν ανταγωνίζεται τις δενδρώδεις καλλιέργειες και περιορίζει την εμφάνιση άλλων ανταγωνιστικών ζιζανίων.
  • Να αποφεύγεται η καταστροφή των ζιζανίων πριν από τα τέλη Μαρτίου, ιδιαίτερα στις περιοχές που ενδημεί η καλόκορη. Η διατήρηση της αυτοφυούς βλάστησης καθυστερεί τη μετακίνηση του εντόμου στις ανθοταξίες της ελιάς.
  • Η μηχανική κατεργασία του εδάφους στους ελαιώνες δεν πρέπει να ξεπερνά σε βάθος τα 25 εκ. ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί στις ρίζες. Στα επικλινή εδάφη υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης, γι΄ αυτό θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο η εδαφική καλλιέργεια.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: