X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Λίγο απ’ όλα θα έχει ο καιρός το επόμενο τριήμερο, με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες, αφρικανική σκόνη, αλλά και μεγάλα διαστήματα καλοκαιρίας. Τι πρέπει να προσέξουν οι αγρότες.

Ant1news

Ο χειμώνας παραδίδει τα σκήπτρα του στην άνοιξη, αλλά οι τελευταίες αναλαμπές του θα μας απασχολήσουν έστω και για λίγο το επόμενο τριήμερο

Πιο αναλυτικά αύριο Σάββατο περιμένουμε τοπικές βροχές και αργότερα σποραδικές καταιγίδες, πρώτα στα δυτικά και αργότερα στα κεντρικά, τα βόρεια, τα νησιά τού Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στις υπόλοιπες περιοχές περιμένουμε λίγες νεφώσεις, που αργότερα θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα βρέξει τοπικά και εκεί.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 έως 16, στα κεντρικά από 8 έως 19, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 23 βαθμούς, στην Βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ και ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για τους αγρότες:

Στις πρώιμες περιοχές αρκετές ποικιλίες βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης της διόγκωσης των οφθαλμών. Οι πρωτογενείς μολύνσεις από τον εξωασκό γίνονται από το στάδιο της έκπτυξης των νεαρών φύλλων (από Β έως και C) με σταγόνα νερού (βροχή ή πολύ υψηλή υγρασία τουλάχιστον για 2-3 ημέρες), σε θερμοκρασία 10-200 C.

Σε αρκετές πεδινές περιοχές καταγράφηκαν βροχοπτώσεις με οριακές για μολύνσεις θερμοκρασίες (10-130 C). Στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές οι θερμοκρασίες είναι ακόμα χαμηλές (< 100 C) και τα δέντρα σε πρώιμο στάδιο.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης συνιστά:

-Να γίνει επέμβαση, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους, στο στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών και οπωσδήποτε πριν φανεί πράσινη βλάστηση. Η επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται κατά πολύ από τον κατάλληλο χρόνο επέμβασης. Συνιστάται επιμελής έλεγχος των ποικιλιών για διαπίστωση της διόγκωσης των οφθαλμών (εικόνα 1).

-Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη εάν είχαν παρατηρηθεί συμπτώματα (εικόνα 2) τις δύο προηγούμενες χρονιές (τα σπόρια διατηρούν την βλαστική τους ικανότητα και πέρα από δύο χρόνια), πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.

-Σε αγροκτήματα που καλλιεργούνται ταυτόχρονα ποικιλίες διαφορετικής πρωιμότητας, ο πρώτος ψεκασμός να γίνει κοντά στο στάδιο «Β» της πρωιμότερης ποικιλίας και να επαναληφθεί μετά από 10-12 ημέρες.

-Δεύτερη εφαρμογή μπορεί να απαιτηθεί εάν παραταθεί η διάρκεια της διόγκωσης των οφθαλμών. Η επέμβαση αυτή καταπολεμά αποτελεσματικά και το ΚΟΡΥΝΕΟ.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό