X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Γενικά αίθριος ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Ο περονόσπορος "απειλεί" τις πατατοφυτείες. Τι να προσέξουν οι αγρότες.

Ant1news

Η Άνοιξη συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες, με τις λιακάδες να επιμένουν, τους ανέμους να υποπνέουν και τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στα ύψη. Ωστόσο, ο Χειμώνας ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη…

Πιο αναλυτικά, αύριο Πέμπτη περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες στα ηπειρωτικά και γενικά αίθριο ουρανό σε ολόκληρη την χώρα με λίγες πρόσκαιρες συννεφιές το μεσημέρι και το απόγευμα στα βουνά της Πίνδου, όπου υπάρχει δυνατότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιρα τοπικές μπόρες.

Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 22 στα κεντρικά από 6 έως 23, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. 

Ο καιρός την Πέμπτη  σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για αγρότες: 

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, σε όλες τις περιοχές αναφοράς του (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη), οι ανοιξιάτικες πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από τον περονόσπορο. 

Προς το παρόν, οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από το όριο των 10 βαθμών Κελσίου. Ο καιρός του τελευταίου χρονικού διαστήματος δεν ήταν ευνοϊκός για την παρουσίαση εκτεταμένων προσβολών και την ανάπτυξη του περονόσπορου.

Οι συνθήκες δεν θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εκδήλωση επιδημιών περονοσπόρου, αλλά αναμένονται να είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξή του από τις υπάρχουσες πρωτογενείς προσβολές, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες. 

Συνιστάται να συνεχιστεί η προληπτική προστασία για τον περονόσπορο, να ληφθεί υπόψη η γρήγορη ανάπτυξη της καλλιέργειας και η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος, ακολουθώντας σε κάθε βήμα τις οδηγίες από τους τοπικούς γεωπόνους.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: