X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Με τοπικές βροχές αρχικά στα ανατολικά και κυρίως από το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, θα κυλήσει ο καιρός τη Δευτέρα. Δείτε οδηγίες για τους αγρότες.

Ant1news

Την Δευτέρα αναμένεται μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές και αργότερα σποραδικές καταιγίδες από Βορρά προς Νότο, τα φαινόμενα μάλιστα το απόγευμα στα Ηπειρωτικά θα ενταθούν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και  θα κυμανθεί στα βόρεια από 4  έως 19  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 6   έως 22 , στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 11  έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στο νοτιο-Ανατολικο Αιγαίο όμως θα πνέουν νοτιάδες με την ίδια ένταση. 

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για τους αγρότες

Η φόμοψη είναι σημαντική ασθένεια του ξύλου της αμπέλου, έχει αργή εξέλιξη και μεταδίδεται σε γειτονικά πρέμνα με τη βροχή (εμφάνιση σε εστίες). Η κρίσιμη περίοδος για την ασθένεια συμπίπτει με τα πρώτα βλαστικά στάδια (πράσινη κορυφή–έξοδος φύλλων).

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου συνιστά: σε αμπέλια που είναι ήδη εγκαταστημένη η φόμοψη, τα ευαίσθητα στάδια (πράσινη κορυφή–έξοδος φύλλων) να προστατεύονται πριν από προβλεπόμενη βροχή. Αν δεν προβλέπονται βροχές, μπορεί να γίνει ένας ψεκασμός με συνδυασμένη αντιμετώπιση φόμοψης–ωιδίου στα πρώτα φύλλα, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό