X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες βροχές στα βόρεια, αναμένονται την Κυριακή. Πότε βελτιώνεται ο καιρός και τι πρέπει να προσέξουν οι αγρότες;

Ant1news

Χιόνια στα ορεινά και κρύο είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το καιρικό σκηνικό. Ωστόσο ο καιρός βελτιώνεται σταδιακά και η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή ενώ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου περιμένουμε νεφώσεις που θα πυκνώνουν, με τοπικές βροχές, στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος θα είναι το πρωί ο καιρός και μόνο στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει.

Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 20, στα κεντρικά από 6 έως 22, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 12  έως 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ, που αργότερα θα γυρίσουν στα βορειανατολικά σε βοριάδες με την ίδια ένταση.

O καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για αγρότες:

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, η εξέλιξη της βλάστησης στα ελαιόδεντρα είναι όψιµη σε σχέση µε τα τελευταία χρόνια. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε µε φυσιολογικές για την εποχή κλιματολογικές συνθήκες (θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις).

Υπάρχει όμως µια αθροιστική “συσσώρευση” επίδρασης της ξηρασίας και της ανομβρίας των τελευταίων ετών, ανεπάρκεια θρεπτικών στοιχείων αλλά και χρονίζουσες προσβολές από πολλίνια (ψώρα) και ακάρεα που δεν έτυχαν αντιμετώπισης και που φαίνεται να συνδέονται µε µια γενικότερη επιβάρυνση των ελαιοδέντρων. Σε πολλούς ελαιώνες επίσης εμφανίζονται προσβολές από κερκόσπορα.

Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι γενική και στηρίζεται στην ενδυνάμωση της καλλιέργειας (λιπάνσεις, αρδεύσεις) και σε έγκαιρες καταπολεμήσεις, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: