X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Βελτιώνεται αισθητά ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα. Λίγες ομίχλες αναμένονται τις πρωινές ώρες. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες.

Ant1news

Η επιστροφή της Άνοιξης με περισσότερες λιακάδες, εξασθενημένους ανέμους και άνοδο του υδραργύρου, θα χαρακτηρίσουν καιρικά αυτήν την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη.

Πιο αναλυτικά, για την Τρίτη αναμένονται πρωινές ομίχλες στα δυτικά και γενικά αίθριος καιρός αρχικά σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά θα συννεφιάσει.

Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί στα βόρεια από 5  έως 22, στα κεντρικά από 7 έως 23, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια, αλλά και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 3 με 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά και νότια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

O καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για αγρότες:

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες και η τρυφερή βλάστηση ευνοούν την ανάπτυξη πληθυσμών αφίδων. Οι αφίδες προκαλούν έντονη παραμόρφωση της νεαρής βλάστησης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και φορείς ιδιαίτερα καταστρεπτικών φυτοπαθογόνων ιών.

Σε οπωρώνες ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκλιάς ανά την Θεσσαλία, όπου παρατηρείται προσβολή της νεαρής βλάστησης από αφίδες, συνιστάται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.

Παράλληλα, καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: