X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Συνεχίζει τα παιχνίδια του ο καιρός και τις επόμενες ημέρες. Ανεξέλεγκτες βροχές και μπόρες απειλούν τις γεωργικές καλλιέργειες. Πότε θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα.

Ant1news

Ο αλλοπρόσαλλος καιρός θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με τις ανεξέλεγκτες βροχές και μπόρες να απειλούν τις γεωργικές καλλιέργειες, που αυτή την εποχή βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

Πιο αναλυτικά την Κυριακή, περιμένουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά και Νότια εξασθένηση των φαινομένων αργότερα από τα Δυτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βορειά από 9 έως 21 βαθμούς, στα Κεντρικά από 10 έως 22, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 Μποφόρ, στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες:

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ευνοούν την εμφάνιση του περονόσπορου  και την μετάδοση του στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας  σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

Τα προσβεβλημένα φυτά εμφανίζουν ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των  φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό – γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια  αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών. Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους με ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα ακολουθώντας τις συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό