X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Περιορίζονται τις επόμενες ημέρα οι βροχές και οι καταιγίδες, όμως δεν σταματούν οριστικά παρότι μπαίνει ο Ιούνιος. Τι πρέπει να προσέξουν οι αγρότες.

Ant1news

Οι μεσημεριανές βροχές και μπόρες της Κυριακής, αν και θα περιοριστούν τις επόμενες ημέρες, δεν θα σταματήσουν οριστικά και αυτή την εβδομάδα, παρότι μπαίνει- μεσοβδόμαδα- ο Ιούνιος.

Πιο αναλυτικά την Δευτέρα, ενώ στα Κεντρικά και τα Νότια περιμένουμε βροχές και ίσως σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στην Κρήτη και την Δυτική Πελοπόννησο, με σταδιακή βελτίωση, ενώ στις υπόλοιπες μόνο νεφώσεις που παροδικά θα πυκνώνουν. 

Η θερμοκρασία στα Βόρεια από 9 έως 21, στα Κεντρικά από 10 έως 22, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από 3 με 5, στα πελάγη 6, στο Αιγαίο έως 7 Μποφόρ με εξασθένηση.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες:

Οι άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη της βοτρυοσφαιρια σε καλλιέργειες φιστικιάς είναι η υψηλή σχετική υγρασία (>90 %) και θερμοκρασία (27-30οC). Η βροχόπτωση των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται το επόμενο διάστημα, ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση της ασθένειας, ιδιαίτερα σε περιοχές με ιστορικό προσβολών, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου. Συνιστάται άμεσα ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών Γεωπόνων. Επίσης, είναι ουσιαστικής σημασίας ο τακτικός έλεγχος του δενδροκομείου, με σκοπό την απομάκρυνση και το κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου. Υπενθυμίζεται ότι εάν την καλοκαιρινή περίοδο έχουμε βροχές και αρκετό μόλυσμα, η ασθένεια διαδίδεται ταχύτατα. Επομένως, οι ψεκασμοί Ιουνίου και Ιουλίου είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον περιορισμό του μολύσματος και την προστασία της καλλιέργειας.

Δείτε το αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: