X

Δελτίο καιρού για αγρότες

"Προετοιμασίες" για να υποδεχθεί το καλοκαίρι κάνει ο καιρός την Τρίτη. Τι συμβουλεύουν τους καλλιεργητές οι ειδικοί.

Ant1news

Μετά από τα φθινοπωρινά τερτίπια του και τις ζημιές που δυστυχώς προξένησαν στις καλλιέργειες, ο Ιούνιος προσπαθεί να υποδεχθεί επίσημα και αξιοπρεπώς το καλοκαίρι, το οποίο … καταφθάνει την Τετάρτη. 

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη αναμένονται πρωινές βροχές, αλλά γρήγορη βελτίωση του καιρού στην Κρήτη και λιακάδα στην υπόλοιπη χώρα.

Το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει, με τοπικές μπόρες να πέφτουν, κυρίως στα βουνά.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 13 ως 28 βαθμούς, στα κεντρικά από 15 ως 29 βαθμούς και στα νότια από 18  έως 27  βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες, με ένταση 3–5 μποφόρ, με την ένταση τους στο Αιγαίο να φθάνει ως τα 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες 

Από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα», οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή από περονόσπορο, όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, οι βροχές που έπεσαν την Κυριακή 18 Ιουνίου στις πεδινές και ορεινές περιοχές, προκάλεσαν ευνοϊκές συνθήκες για σοβαρές πρωτογενείς μολύνσεις στους αμπελώνες, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ώριμα πρωτογενή μολύσματα στον αμπελώνα.

Επίσης, σχεδόν καθημερινά την τελευταία περίοδο, οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ευνοϊκές για δευτερογενείς μολύνσεις Περονοσπόρου.

Συνιστώνται προληπτικές τακτικές εφαρμογές, με κατάλληλα  - για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα - εγκεκριμένα προστατευτικά ή θεραπευτικά μυκητοκτόνα, πριν από την εκδήλωση βροχοπτώσεων. Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση, πάντοτε υπό την καθοδήγηση και με τις συμβουλές τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικο δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: