X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Με λιακάδες και άνοδο της θερμοκρασίας κάνει «επίσημη πρεμιέρα» το καλοκαίρι. Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού.

Ant1news

Θερινό ηλιοστάσιο την Τετάρτη, με την μεγαλύτερη μέρα και την μικρότερη νύχτα, μπαίνει και επίσημα το φετινό καλοκαίρι με λιακάδες και άνοδο της θερμοκρασίας. Για να δούμε μέχρι πότε θα το κρατήσει…

Πιο αναλυτικά την Τετάρτη, περιμένουμε πρωινές ομίχλες στα Δυτικά και γενικά αίθριο ουρανό σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα Ηπειρωτικά θα συννεφιάσει με πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα βουνά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 13  έως 30  βαθμούς, στα Κεντρικά από 13 έως 31 , στα Νοτιά από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στο Αιγαίο Βοριάδες μέχρι 5.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες 

Το κλαδοσπόριο έχει κάνει την εμφάνιση του στις υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά στα θερμοκήπια όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-32 βαθμών Κελσίου.

Πρώτα εμφανίζονται στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, ενώ σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.

Συνιστάται στους παραγωγούς που θα διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με τα κατάλληλα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και πάντοτε υπό τις οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: