X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Βελτιώνεται από την Πέμπτη ο καιρός, με έντονη ηλιοφάνεια και άνοδο του υδραργύρου. Σε ποιες περιοχές αναμένονται μπόρες και τι πρέπει να προσέξουν οι αγρότες.

Ant1news

Μετά την ισημερία του, το καλοκαίρι χωρίς να χάσει χρόνο, προσπαθεί να επιβληθεί με ήλιο, κάλμες και ζέστη, ανεβάζοντας το κοντέρ του υδραργύρου 1 περίπου βαθμό την ημέρα.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις που στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν, με πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 33 βαθμούς, στα κεντρικά από 15 έως 34, στα νότια από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στο νότιο Αιγαίο θα είναι βοριάδες που θα φθάσουν τα 5 με 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για αγρότες:

Η καταπολέμηση των τετρανύχων (κόκκινος, κίτρινος) από τις μηλιές και τις αχλαδιές συνιστάται σε οπωρώνες που παρατηρούνται περίπου 60-70 κινητές μορφές ανά 100 φύλλα, με εναλλαγή κατάλληλων και εγκεκριμένων ακαρεοκτόνων.

Σε περιπτώσεις προσβολής και από τα δύο είδη τετρανύχων, είναι δυνατό, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα που καταπολεμούν και τα δύο είδη.

Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις οδηγίες των κατά τόπους γεωπόνων, πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: