X

Δελτίο καιρού για αγρότες

«Προεόρτια»  καύσωνα την Παρασκευή, με άνοδο της θερμοκρασίας. Τι πρέπει να προσέχουν οι αγρότες, ιδίως μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Ant1news


Το καλοκαίρι και η ζέστη, αφού «έκαψαν την δυτική και βόρεια Ευρώπη, φθάνουν καθυστερημένα και στη χώρα μας, αναγκάζοντας τον υδράργυρο τις επόμενες ημέρες να φθάσει σε θερμοκρασίες μικροκαύσωνα.

Πιο αναλυτικά για την Παρασκευή, γενικά αίθριος θα εξακολουθήσει να είναι ο ουρανός, με τοπικές συννεφιές το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά και πιθανότητα για σποραδικές μπόρες, κυρίως στα βουνά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά από 16 ως 35 βαθμούς και στα νότια από 18 ως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί και μόνο στα νότια πελάγη θα είναι βορειοδυτικοί, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές 

Οδηγίες για αγρότες

Έτα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, ο περονόσπορος έκανε την είσοδο του στις  πρώιμες  καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου. 

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι νύχτες µε υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, µε ομίχλες το απόγευμα. 

Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την παραγωγή τους µε ψεκασμούς κάλυψης µε επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, ακολουθώντας τις συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων. Επίσης, συνιστά επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.

Αναλυτικο δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: