X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Μελτέμι το οποίο θα εμποδίσει την ανοδική πορεία του υδραργύρου αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Προσοχή στις φωτιές. Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού.

Ant1news

Ενώ η πρώτη ουσιαστική ζέστη βρίσκεται σε εξέλιξη, με το ευεργετικό μελτεμάκι που θα φυσήξει στα Ανατολικά να εμποδίζει τον υδράργυρο στη συνέχιση τής ανοδικής του πορείας. Προσοχή όμως στις φωτιές...

Πιο αναλυτικά την Δευτέρα, περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό, με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά και πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα βουνά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βορειά από 16 έως 36, στα Κεντρικά από 17 έως 38, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Μεταβλητούς ανέμους 3 με 4 Μποφόρ και βοριάδες στο Αιγαίο, 4 με 6 Μποφόρ.


Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, στις πεδινές ιδίως περιοχές με καλλιέργειες αμπέλου, οι συνθήκες κατά το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για μολύνσεις από βοτρύτη στις ράγες, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές με τις λανθάνουσες μολύνσεις των πράσινων ιστών που ενδεχομένως έγιναν κατά την έναρξη της βλαστικής περιόδου.

Οι πληγές των ραγών από τις καταιγίδες, την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από το βοτρύτη. Η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας καθώς και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα, συμβάλλουν στην μείωση της έντασης της ασθένειας. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι  δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, αλλά και του περονοσπόρου, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: