X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Την κατιούσα παίρνει ο υδράργυρος με τις θερμοκρασίες σε επίπεδα φθινοπώρου. Διαβάστε τις ειδικές οδηγίες για τους αγρότες.

Ant1news

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στα ανατολικά της χώρας με την θερμοκρασία να πέφτει αισθητά.

Πιο αναλυτικά αύριο Δευτέρα, περιμένουμε νεφώσεις στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, όπου κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι ισχυρές. Αλλά από το βράδυ και από τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η θερμοκρασία στα βόρεια από 15 έως 27, στα κεντρικά από 18 έως 28 και νοτιότερα από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Δείτε τον καιρό της δευτέρας σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Τα συμπτώματα της ανθράκωσης στις καλλιέργειες καστανιάς εμφανίζονται από τα μέσα Ιουνίου. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ευνοούν την ανάπτυξη του παθογόνου. Ο μύκητας προσβάλει τα φύλλα, όπου προκαλεί πολυάριθμες μικρές πολυγωνικές νεκρωτικές κηλίδες καστανού χρώματος. Συχνά πολλές κηλίδες ενώνονται και σχηματίζουν ευρύτερες νεκρωτικές επιφάνειες ενώ το φύλλο παίρνει κιτρινωπό χρώμα.

 Μετά την προσβολή ακολουθεί πρόωρη φυλλόπτωση η οποία όταν οι κλιματικές συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για την ασθένεια, φθάνει μέχρι και την ολοκληρωτική αποφύλλωση των δέντρων. Η επέμβαση με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα μπορεί να γίνει από την αρχή της άνθισης μέχρι οι καρποί να αποκτήσουν το τελικό τους μέγεθος, ακολουθώντας τις συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Το αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό