X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Πότε αναμένονται οι πρώτες «καλές» βροχές και τι συνιστούν οι ειδικοί στους καλλιεργητές.

Ant1news

Περισσότερες βροχές την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπουν οι ειδικοί, μετά τα λίγα «πρώτα» νερά και την πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο, γενικά αίθριος θα είναι ο ουρανός σε ολόκληρη τη χώρα,  με λίγα σύννεφα το μεσημέρι και το απόγευμα στα ανατολικά και βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 έως 27 βαθμούς και στα νησιά από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι- βορειοδυτικοί, με ένταση 3 ως 5 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά με ένταση μέχρι και 6 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Το Γλοιοσπόριο είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους καρπούς της ελιάς (καστανοιώδεις κηλίδες), όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση).

Ο μύκητας είναι ιδιαίτερα ζημιογόνος σε πυκνοφυτεμένους με κακό αερισμό ελαιώνες, σε αργιλώδη – μη στραγγιζόμενα εδάφη, σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και έντονων  βροχοπτώσεων. Οι πρώτες προσβολές από τον μύκητα παρατηρούνται κατά την περίοδο της αλλαγής του χρώματος των καρπών. Η είσοδος του Γλοιοσπορίου γίνεται µέσω πληγών από νύγματα του δάκου. Πηγή μολύσματος αποτελούν οι μολυσμένοι καρποί του προηγούμενου έτους στο δένδρο και στο έδαφος.

H καταπολέμηση μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει, με τα κατάλληλα σκευάσματα. Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το μύκητα (βροχές, υψηλή υγρασία) θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασμός μετά από 25 περίπου ημέρες. Προτείνεται επίσης η συλλογή – απομάκρυνση του πεσμένου στο έδαφος καρπού, διότι αποτελεί πηγή μόλυνσης για το επόμενο έτος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: