X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Παρά τις φθινοπωρινές "νότες" του καιρού, η καλοκαιρία συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες;

Ant1news

Οι λίγες σταγόνες βροχής που θα πέσουν και μάλιστα στο Ιόνιο, δεν πρόκειται να ξεδιψάσουν την γη και τα φυτά, με αυτήν την ανομβρία και τις λιακάδες του Σαββατοκύριακου.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες και αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά και νότια θα πυκνώσουν με πιθανότητα να βρέξει για λίγο στο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 26, στα κεντρικά από 10 έως 28 και νοτιότερα από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και νοτιότερα δυτικοί-βορειοδυτικοί ασθενείς, εντάσεως 3-4 μποφόρ.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για αγρότες:

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, συνεχίζεται η παρουσία του ωίδιου στις καλλιέργειες πιπεριών θερμοκηπίου, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του μύκητα.

Παρατηρείται εμφάνιση κίτρινων ακανόνιστων κηλίδων (ως πανάδες) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, με λευκή εξάνθηση στην κάτω επιφάνεια, που είναι συμπτώματα της ασθένειας. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες 15–30 βαθμών Κελσίου και με υγρασία 52%-75%.

Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών, πρέπει να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης, με επιτρεπόμενα εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα, πάντοτε ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: