X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Έρχεται νέα κακοκαιρία από την Ευρώπη με χιόνια, βοριάδες και κρύο. Συμβουλές για τους αγρότες.

Ant1news

Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει την Κυριακή ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας καθώς νέα, χειμωνιάτικη αυτή τη φορά, κακοκαιρία έρχεται από την Ευρώπη, με χιόνια, βοριάδες και κρύο.   

- Πιο αναλυτικά αύριο Κυριακή, αναμένονται βροχές και καταιγίδες ισχυρές σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το πρωί, στην Νότια Πελοπόννησο. 

Η θερμοκρασία στα Βόρεια από 2 έως 16, στα Κεντρικά από 4 έως 19 και Νοτιότερα από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.  Βοριάδες 3 με 5 μποφόρ και στα Νότια δυτικοί, νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφορ. 

Ο καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

  

Οδηγίες για τους αγρότες 

Το Περιφερειακό Κέντρο Ναυπλίου για την καλλιέργεια ελιάς στην Πελοπόννησο επισημαίνει πως το κυκλοκόνιο προσβάλλει φύλλα και ποδίσκους των καρπών, σπανιότερα καρπούς και τρυφερούς βλαστούς. Παρουσιάζεται κυρίως στην επάνω επιφάνεια των φύλλων, με κυκλικές κηλίδες, με χρώμα σταχτί καστανό και καπνώδη εμφάνιση. Όταν η προσβολή γίνει σοβαρή παρατηρείται φυλλόπτωση και το δένδρο εξασθενεί. Να γίνει άμεσα επέμβαση  και να προσεχτούν οι ιδιαίτερα οι ελαιώνες σε περιοχές με υγρασία και οι ευαίσθητες ποικιλίες της ελιάς. Το ψεκαστικό υγρό να βρέχει καλά το φύλλωμα. Ιδιαίτερα ευαίσθητες ποικιλίες είναι η Καλαμών και δευτερευόντως το Μανάκι. Η ποικιλία Μεγαρίτικη (Λαδολιά) και κυρίως η Κορωνέικη παρουσιάζουν σχετική αντοχή στην ασθένεια. Τα χαλκούχα σκευάσματα για το κυκλοκόνιο καταπολεμουν παράλληλα και τις λειχήνες. 

Αναλυτικό δελτίο καιρού με τον Τασο Αρνιακό