X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Ελαφρά ανάσχεση των δυσμενών συνθηκών στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ant1news

Αφού μας «έπνιξε» και μετά μας πάγωσε, ο Νοέμβριος θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να μας συνεφέρει με λιακάδες και καλοκαιρία.

Αναλυτικά, την Τετάρτη αναμένονται αρκετή ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες νεφώσεις, που θα είναι πυκνότερες στα ανατολικά και νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 ως 12 βαθμούς, στα κεντρικά από 4 ως 15 βαθμούς και νοτιότερα από 11 ως 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι, μεταβλητοί με ένταση 3 μποφόρ. Τοπικά, στα νότια πελάγη, θα είναι δυτικοί – βορειοδυτικοί, με ένταση 4 - 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ελέγχου Ναυπλίου, επισημαίνεται ότι το βακτηριακό έλκος πυρηνόκαρπων, προκαλεί νέκρωση οφθαλμών, κεντριών και σχηματισμό ελκών στους κλάδους, με αποτέλεσμα ξηράνσεις κλαδίσκων, κλάδων ή ολόκληρων δένδρων και κηλιδώσεις φύλλων και σπανιότερα καρπών.

Οι μολύνσεις από το βακτήριο, στα δένδρα κερασιάς και δαμασκηνιάς, γίνονται από τις ουλές της πτώσης των φύλλων και από διάφορες πληγές του φλοιού.

Απαιτείται αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλάδων και κλαδίσκων, όταν επικρατεί ξηρός καιρός. Να αποφεύγεται η δημιουργία πληγών στα δένδρα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.

Όπου υπάρχουν προσβολές, συνιστώνται δύο ψεκασμοί με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα. Ο πρώτος ψεκασμός αμέσως και ο  δεύτερος όταν τα φύλλα πέσουν κατά 75% και πάντοτε υπό την καθοδήγηση των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: