X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Οι τοπικές βροχές και μπόρες, αλλά και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες;

Ant1news

 

Η χειμωνιάτικη επέλαση θα είναι γρήγορη και θα φύγει “σπρωγμένη” από θυελλώδεις ανέμους, ικανούς να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα στα κτήματά σας…

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη αναμένονται τοπικές βροχές και μπόρες στα ανατολικά Ηπειρωτικά και το Αιγαίο και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, με βελτίωση από το απόγευμα στα δυτικά.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -2 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -1 έως 15 και νοτιότερα από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί που θα φτάσουν στα πελάγη τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ με εξασθένηση αργότερα.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές:


Οδηγίεες για αγρότες

Το παθογόνο που προκαλεί την κομμίωση των εσπεριδοειδών, προσβάλλει το λαιμό του δένδρου μέχρι και 60-80 εκ. πάνω από το έδαφος, λίγα εκ. κάτω από το έδαφος, καθώς και σε κεντρικές ρίζες κοντά στον κορμό. Ο φλοιός στα προσβεβλημένα τμήματα ξεραίνεται, σχίζεται και από τις ρωγμές βγαίνει κόμμι.

Μερικά από τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται είναι η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, η χρήση ανθεκτικών υποκειμένων, οι προσεκτικοί καλλιεργητικοί χειρισμοί για να μην δημιουργούνται πληγές στην βάση του κορμού και τις ρίζες, καθώς και επάλειψη  του κορμού με βορδιγάλειο πάστα, μέχρι 1μ από το έδαφος.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: