X

Δελτίο καιρού για αγρότες

Οι βροχές και οι καταιγίδες δεν λένε να υποχωρήσουν, ενώ και οι χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες;

Ant1news

Ο «ανταρτοπόλεμος» του χειμώνα στα ορεινά θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με βροχές στις ήδη χορτασμένες περιοχές…

Αναλυτικότερα, την Τετάρτη αναμένονται τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά, βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά μέχρι το απόγευμα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -1 στα ορεινά έως 17, στα κεντρικά από 4 έως 19 και στα νότια από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 5 μποφόρ και στο Ιόνιο 6 με 7 που ευνοούν τη μεταφορά σκόνης, που θα γυρίσουν σε ανατολικούς - νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για αγρότες:

Στις καλλιέργειες ροδακινιάς και νεκταρινιάς να αποφεύγεται η καταστροφή των άγριων χόρτων του οπωρώνα την περίοδο της άνθησης. Οι θρίπες διαχειμάζουν στα άγρια χόρτα και εάν αυτά καταστραφούν οι θρίπες θα μετακινηθούν στα ανθισμένα δέντρα.  Στις πρώιμες περιοχές οι περισσότερες ποικιλίες βρίσκονται στην άνθηση, ενώ αντίστοιχα στις ορεινές περιοχές βρίσκονται στο στάδιο της ρόδινης κορυφής.  Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στο τέλος της άνθησης σε πέντε σημεία του οπωρώνα επιλέγοντας 10 τυχαία δέντρα και μία ταξιανθία σε κάθε δέντρο.

Εάν καταμετρηθούν 2 τέλεια ή διαπιστωθεί παρουσία νεαρών νυμφών να γίνει επέμβαση μετά τη δύση του ηλίου με εγκεκριμένα σκευάσματα στο τέλος της άνθησης με κατάλληλα σκευάσματα , για την αποφυγή  επιπτώσεων  στους πληθυσμούς φυσικών εχθρών και κυρίως στις μέλισσες.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: