X

Ο καιρός για τους αγρότες

Ο άστατος ανοιξιάτικος καιρός ευνοεί τους εποχικούς... εχθρούς των καλλιεργειών. Σε ποιες περιοχές θα βρέξει. Συμβουλές για τους αγρότες.

Ant1news

Ο άστατος ανοιξιάτικος καιρός με τις ξαφνικές βροχές, μπόρες και λιακάδες ευνοεί όλους τους εποχικούς εχθρούς των καλλιεργειών και τους κοστοβόρους ψεκασμούς.

Πιο αναλυτικά, για την Πέμπτη, περιμένουμε τοπικές βροχές και μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας και γενικά αίθριο ουρανό με λίγες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 6 έως 23, στα κεντρικά από 8 έως 25 και νοτιότερα από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες 3 με 5, στο Αιγαίο 6 έως 7 μποφόρ. 

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για αγρότες:

Η παρατεταμένη ανομβρία και οι λιγοστές χαμηλού ύψους βροχές που έχουν σημειωθεί από την έναρξη της βλάστησης δεν έχουν ευνοήσει τις προσβολές από περονόσπορο στους αμπελώνες. Μόνο στις περιοχές των Νομών Ρεθύμνου και Νομών Χανίων όπου σημειώθηκαν βροχές ύψους πάνω από 10 χιλ., υπάρχει μικρή πιθανότητα εμφάνισης κηλίδων μετά τα μέσα του Απριλίου. Να μην γίνονται άσκοποι ψεκασμοί. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου στις τοποθεσίες όπου σημειώθηκαν οι βροχές (κυρίως στους Νομούς.Ρεθύμνου και Χανίων) να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για έγκαιρο εντοπισμό της ασθένειας (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις). Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα της ασθένειας, να γίνεται άμεσα ψεκασμός. 

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: