X

Ο καιρός για τους αγρότες

Καλοκαιρινός ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πού όμως αναμένονται πρόσκαιρες μπόρες; Τι θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες;

Ant1news

Περισσότερο καλοκαιρινό παρά ανοιξιάτικο θα είναι φέτος το φινάλε του Απρίλη με λιακάδες και 30αρια μεσοβδόμαδα.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη περιμένουμε πρωινές ομίχλες στα δυτικά και γενικά αίθριο καιρό με πιθανότητα για πρόσκαιρες μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα στα βουνά της Πίνδου.

Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 (στα ορεινά) έως 28, στα κεντρικά από 8 έως 28 και νοτιότερα από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ και στα πελάγη βόρειοι με την ίδια ένταση.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για τους αγρότες:

Εμφάνιση θριπών στο στάδιο της έκπτυξης των ματιών ή/και κατά την έναρξη της βλάστησης (βλαστός 1-2 εκ.), μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην νεαρή και ταχύτατα αναπτυσσόμενη βλάστηση, όπως ισχυρή παραμόρφωση βλαστών και φύλων, καθώς και καθήλωση ανάπτυξης των εκπτυσσόμενων οφθαλμών.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας συνιστά να γίνεται επισκόπηση για τυχόν παρουσία θριπών στην εκπτυσσόμενη βλάστηση με ελαφρά και προσεκτικά τινάγματα τυχαία επιλεγμένων νεαρών βλαστών πάνω από μία κόλα λευκό χαρτί. Εναλλακτικά προτείνεται η τοποθέτηση και ο ανά διήμερο έλεγχος μίας μπλε ή κίτρινης κολλητικής παγίδας ανά 3-4 στρέμματα.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού από τον Τάσο Αρνιακό: