X

Ο καιρός για τους αγρότες

Τοπικά φαινόμενα, ισχυρές σε κάποιες περιοχές αναμένονται την Πέμπτη. Οι οδηγίες των ειδικών για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Ο ζεστός, υγρός και σκονισμένος “Πονεντογάρμπης” μας θολώνει τον ουρανό αυτές τις μέρες

Την Πέμπτη αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, με σύντομες τοπικές βροχές και ίσως σποραδικές καταιγίδες, στα ηπειρωτικά το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, που από το βράδυ στο Ιόνιο θα γίνουν ανατολικοί μέχρι 5 μποφόρ, ευνοώντας την μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 ως 27 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 ως 30 βαθμούς και νοτιότερα από 16 ως 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Η ̟πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη στους ελαιώνες των ̟παραλιακών και πρώιµων περιοχών ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Έχουν παρατηρηθεί ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς. Οι νεαρές ̟προνύμφες εισέρχονται στον καρπό από τον κάλυκα, όπου βρίσκονταν τα αυγά και στη συνέχεια αναπτύσσονται στον ̟πυρήνα. Οι ̟προσβεβλημένοι καρποί ξηραίνονται, μαυρίζουν και ̟πέφτουν πριν την συγκομιδή.

Συστήνεται ψεκασμός, µε εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά των νεαρών ̟προνυμφών, πριν µπουν μέσα στον καρπό. Μεγαλύτερη ανάγκη καταπολέμησης έχουν οι ελαιώνες χαμηλής καρποφορίας. Επιλέγοντας κατάλληλο σκεύασμα µε αυτή την επέμβαση αντιμετωπίζεται και ο ρυγχίτης και η κηκιδόµυγα των βλαστών, που ̟πέρυσι σημείωσαν σοβαρές ̟προσβολές σε ορισμένες ̟περιοχές. Επίσης, αντιμετωπίζονται συνδυασμένα ακάρεα ή κοκκοειδή, µε ̟προσθήκη παραφινικού λαδιού, αρκεί οι θερμοκρασίες να µην είναι μεγαλύτερες των 30 βαθμών Κελσίου.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: