X

Ο καιρός για τους αγρότες

Συνεχίζεται η συννεφιά, με βροχές και καταιγίδες, σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οδηγίες από τους ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Οι αραιές συννεφιές με τις λασποβροχές μπορεί να ενοχλούν, αλλά εμποδίζουν την υπερθέρμανση της στεριάς και τη δημιουργία καταιγιδοφόρων νεφών με βροχές, καταιγίδες και χαλάζια που προκαλούν ζημιές στη γεωργία.

Την Παρασκευή αναμένονται συννεφιές και ίσως τοπικές βροχές και απογευματινές καταιγίδες στα ηπειρωτικά, με βελτίωση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 ως 27 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 ως 30 βαθμούς και νοτιότερα από 12 ως 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί, αρχικά μέχρι 5 και στο Ιόνιο ως 6 μποφόρ, ευνοώντας την μεταφορά σκόνης. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Ο ρυγχωτής είναι μικρό σκαθάρι, μεγέθους 0,5 εκ., χρώματος κεραμιδιού, µε χαρακτηριστικό ρύγχος, που τρέφεται στους νεαρούς καρπούς της ελιάς. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει εξάρσεις πληθυσμών κατά περιοχές και έχει προξενήσει σημαντικές προσβολές στην παραγωγή, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. 

Τα ακμαία είτε για να τραφούν είτε για να ωοτοκήσουν σχηματίζουν µε το ρύγχος τους τρύπες μορφής «κρατήρα» πάνω στην επιφάνεια των καρπών. Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα, προξενώντας πρόωρη καρπόπτωση − Στους ελαιώνες πρώιμων περιοχών, µετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης συστήνεται συχνός έλεγχος της πυκνότητας πληθυσμού, µε τίναγμα των κλαδιών πολύ νωρίς το πρωί, πάνω σε λευκή επιφάνεια. Αν καταμετρηθούν περισσότερα από 3 - 4 ακμαία χρειάζεται καταπολέμηση, όπως και αν έχει διαπιστωθεί ζημιά στην παραγωγή τα δύο τελευταία χρόνια. Συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση µε τον πυρηνοτρήτη.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: