X

Ο καιρός για τους αγρότες

Τοπικές μπόρες αναμένονται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί στους καλλιεργητές.

Ant1news

Ο μεσοβέζικος καιρός που δεν είναι ούτε συννεφιασμένος ούτε αίθριος ούτε ζεστός ούτε κρύος, αλλά με ψιλόβροχο ή και με χαλάζι, συνεχίζεται, «σημαίνοντας καμπανάκι κινδύνου» για ασθένειες στις καλλιέργειες.

Το Σάββατο αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές και ίσως απογευματινές μπόρες στα ορεινά, με βελτίωση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 ως 26 βαθμούς, στα κεντρικά από 12 ως 30 βαθμούς και νοτιότερα από 16 ως 31 βαθμούς Κελσίου στην Βόρεια Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, ευνοώντας την μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν νοτιάδες, όμως από το βράδυ οι άνεμοι θα «γυρίσουν» παντού σε βοριάδες, με ένταση 4 με 5 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για τους αγρότες

Το χρονικό διάστημα 30 Απριλίου - 3 Μαΐου εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 1η πτήση της καρπόκαψας στις καλλιέργειες μηλιάς, στις ορεινές περιοχές, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.

Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων στις παγίδες προέρχονται από περιοχές της Πέλλας, της Ημαθίας και της Καστοριάς. Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ράχης Ημαθίας, της Άρνισσας, του Βελβεντού και της Ράχης Πιερίας έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών. Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 7-10 Μαΐου. Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 17-19 Μαΐου.  Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι η 10-16 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών  και 19-22 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες.

Το καρπίδιο καθίσταται ευαίσθητο στην προσβολή της καρπόκαψας όταν φθάνει σε διάμετρο τα 2 εκατοστά και αρχίζει να χάνει το χνούδι του μέγεθος "καρυδιού". Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων. Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: